Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

- TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR: 
- “SEKTÖRÜMÜZÜ VE ÜLKEMİZİ AYÇİÇEĞİ VE PAMUKTA YAŞANAN İSTİLADAN KORUMALIYIZ” 
- “DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ KARARLARI VE GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI, TÜRKİYE’DE AYÇİÇEĞİ VE PAMUK ÜRETİMİNİ SINIRLIYOR” 
- “BUNUN SONUCU 2012 YILINDA 4 MİLYAR DOLARI AŞKIN DÖVİZ, AYÇİÇEĞİ ÜRÜNLERİ VE PAMUK İTHALATI İÇİN HARCANDI” 
- “DİĞER YAĞLI TOHUMLARI DA DAHİL ETTİĞİMİZDE, YAĞLI TOHUMLAR VE PAMUKTA İTHALAT RAKAMI 6 MİLYAR DOLARA YAKLAŞIYOR” 
- “BİRÇOK ÜLKE HATTA AVRUPA BİRLİĞİ TARİFE DIŞI ENGELLER UYGULUYOR. ÜRETİCİLERİNİ VE ÜRETİMLERİNİ BU YOLLA KORUYORLAR. TÜRKİYE’NİN DE ÇİFTÇİSİNİ YAŞATMAK İÇİN TARİFE DIŞI ENGELLER KOYMASI GEREKİYOR” 
- “GEREKLİ TEDBİRLER ACİL BİR ŞEKİLDE ALINMADIĞI TAKDİRDE AYÇİÇEĞİ VE PAMUK ÜRETİCİMİZİN FERYATLARI KESİLMEZ” 
- “ÜLKEMİZ BU ÜRÜNLERDE İTHALATÇI, HAM TARIM ÜRÜNLERİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI VERMEYE DEVAM EDER”
 

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği ve pamukta 4 milyar doları aşkın ithalat olduğunu bildirerek, “Sektörümüzü ve ülkemizi, ayçiçeği ile pamukta yaşanan istiladan korumalıyız” dedi.

 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ayçiçeğinde gümrük vergilerinin düşük kaldığını, pamukta ise gümrük vergisi olmadığını Dünya Ticaret Örgütü kararları ve Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye’de ayçiçeği ve pamuk üretimini sınırladığını, bunun sonucu 2012 yılında 4 milyar doları aşkın dövizin ayçiçeği ürünleri ve pamuk ürünleri ithalatı için harcandığını belirtti.
 
2012 yılında 2 milyar 377 milyon 563 bin dolarlık pamuk ithal edildiğine dikkati çeken Bayraktar, yine 2012 yılında 988 milyon 462 bin 631 dolarlık ayçiçeği yağı, 438 milyon 660 bin 298 dolarlık ayçiçeği tohumu, 185 milyon 71 bin 408 dolarlık ayçiçeği küspesi, 21 milyon 936 bin 765 dolarlık ayçiçeği tohumu unu ve 5 milyon 298 bin 642 dolarlık ayçiçeği tohumluğu ithalatı olduğu bilgisini verdi.
 
Bayraktar, ayçiçeği ürünlerinde toplam ithalatın 1 milyar 639 milyon 429 bin 744 doları bulduğunu, bu rakama pamuğun dahil edilmesiyle 4 milyar 16 milyon 992 bin 744 dolara ulaştığını, soya gibi diğer yağlı tohumların dahil edilmesiyle de 6 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
 
Kronik bir şekilde cari açık veren Türkiye’nin ayçiçeği ve pamuğa verdiği 4 milyar doları aşkın, diğer yağlı tohumlarla birlikte yağlı tohumlar ve pamuğa ödediği 6 milyar dolara yakın dövizin ülkede kalması için bu ürünle iştigal eden üreticinin korunması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Türkiye, hemen hemen her bölgesi yağlı tohumlar üretimine elverişli iken, halen yağlı tohumlu ürünlerde net ithalatçı ülke konumunda. Ülkemizde üretilen yağlı tohumlardan elde edilen yağ miktarı 655 bin ton iken, toplam yağ tüketimimiz 2 milyon 145 bin tona ulaşıyor. Yağ ihtiyacının sadece yüzde 30,5’i ülkemizde üretilen başta ayçiçeği olmak üzere yağlı tohumlarla karşılanıyor. 2012 yılında yağlı tohum ithalatı 2 milyon 131 bin ton, bitkisel yağ ithalatı 1 milyon 325 bin ton ve bunların işlenmesi sonucu arta kalan küspelerin ithalatı ise 1 milyon 880 bin ton oldu. Yağlı tohum, bitkisel yağ ve küspe ithalatına ödenen döviz miktarı yıllık 3,6 milyar doları buluyor.”
 
Yağlı tohumlu bitkilerdeki açığın kapatılmasına yönelik alınan tedbirler ile birlikte en önemli ilerleme ayçiçeğinde yaşandığını, 2000 yılında 800 bin ton ayçiçeği üretiminin 2012 yılında 1 milyon 200 bin tonu yağlık, 170 bin tonu çerezlik olmak üzere 1 milyon 370 bin tona yükseldiğini bildiren Bayraktar, “2013 yılında ise üretimin 1 milyon 350 bin tonu yağlık, 150 bin tonu çerezlik olmak üzere toplam 1 milyon 500 bin tona çıkacağı tahmin ediliyor” dedi.
 
Bayraktar, Türkiye’nin 2012 yılında 2 milyar 377 milyon 563 bin dolarlık da pamuk ithalatı yaptığını bildirdi.
Yerli üretimi yok edecek kadar aşırı yapılan ithalatın bir şekilde önlenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Dünya Ticaret Örgütü ve Gümrük Birliği’nin engelleyici kurallarını aşmak ve yerli üretimi korumak için birçok ülke, hatta Avrupa Birliği tarife dışı engeller uyguluyor. Üreticilerini ve üretimlerini bu yolla koruyorlar. Türkiye’nin de çiftçisini yaşatmak için tarife dışı engeller koyması gerekiyor. Çünkü gümrükleri artıramıyorsunuz. Çok ucuz ithalattan kendinizi koruyamıyorsunuz.
 
Ayrıca dahilde işleme rejimi kapsamında sıfır gümrükle ithal edilen ürünlerin iyi denetlenmesi gerekiyor. Bu ürünler iç piyasaya girince, üretimi, üreticiyi ve iç piyasayı perişan ediyor. Bunun önüne geçilmesi, bu ürünlerin takibi ve denetimi zorunluluğu var.”
Üreticinin ve üretimin korunması için iç desteklerin artırılması ve üreticinin üretmesinin sağlanması gerektiğini bildiren Bayraktar, sulama yatırımlarının bitirilerek üretim ve verim artırılmasının bu konuda büyük önem taşıdığını vurguladı.
 
Bayraktar, “Gerekli tedbirler acil bir şekilde alınmadığı takdirde ayçiçeği ve pamuk üreticimizin feryatları kesilmez. Ülkemiz bu ürünlerde ithalatçı, ham tarım ürünlerinde dış ticaret açığı vermeye devam eder” dedi.

Ekleme Tarihi
26.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tzob,bayraktar,pamuk,ayçiçeği
Link: ‘Sektörümüzü Ve Ülkemizi Ayçiçeği Ve Pamukta Yaşanan İstiladan Korumalıyız’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız