Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Pamukta Zararlı Böcek Uyarısı

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada Şanlıurfa'nın Merkez, Harran ve Akçakale ilçeleri pamuk ekim alanlarında "Emiciler" olarak isimlendirilen zararlı böceklerin tespit edildiği ve bunların pamuk rekoltesini olumsuz...

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada Şanlıurfa'nın Merkez, Harran ve Akçakale ilçeleri pamuk ekim alanlarında "Emiciler" olarak isimlendirilen zararlı böceklerin tespit edildiği ve bunların pamuk rekoltesini olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcileri ile Progen Tohum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart'ın birlikte yaptıkları ova gözlemlerinde, kısaca "Emiciler" olarak isimlendirilen Lygus (Lygus spp) ve Bitki tahtakurularının (Creontiades pallidus) önemli düzeyde zararlı olduğu belirlendi ve bu zararın Şanlıurfa ili pamuk rekoltesini olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan incelemeler sonucunu açıklayan Prof.Doktor. Cafer Mart, şu ifadelerde bulundu:

"Şanlıurfa ili pamuk alanlarında yoğun olarak görülen Lygus ve bitki tahtakurularının neden olduğu tarak ve Koza dökümlerinin önemli boyutlara ulaştığını gördük.

Pamuğun Koza oluşturma ve olgunlaşma döneminde (genellikle ağustos ayı başından sonra) ortaya çıkan bu zararlılardan en önemlisinin C. palldidus olduğunu, bu zararlının erginlerinin yeşil-kahverenkli, yaklaşık 7 mm boyunda, nimflerinin (genç dönemleri) yeşil renkli ve uzun antenleri ile dikkati çektiğini, zararlının nimfleri ve erginlerinin tarak ve kozalarda beslenerek tarak ve Koza dökümüne neden olduğunu bildirmiştir.

Kozalarda emgi yapılan yerlerde siyah lekeler oluşturan, döküm nedeniyle ürün azalmasına neden olan, kozaların olgunlaşmasını geciktiren, kozalarda deformasyona ve çıtırık açmalara neden olan ve Koza duvarının iç yüzeyinde ur oluşturan bu zararlıların Şanlıurfa ili pamuk ekim alanlarında mücadele yapılmayan tarlalarda dikkati çekecek düzeyde zararlı olduğu, zarar görülen tarlalarda bitkinin üst yarısında tarak ve kozaların dökülmesi nedeniyle verimin önemli düzeyde azalacağı ve bu durumun Şanlıurfa pamuk rekoltesini olumsuz etkileyecektir."

Rekoltenin yükseltilmesi ve zararlı böceklerden korunmanın yöntemlerini de aktaran Mart, "Bitki tahtakuruları ve Lygus ile mücadelede, aşırı azotlu gübre kullanımı ve aşırı sulamadan kaçınılması, bitkilerin sık bırakılmaması, pamuğa yabancı otlardan geçmesi nedeniyle yabancı ot mücadelesi yapılması; mücadele eşiğine ulaşan alanlarda uygun bir ilaçla kimyasal mücadele yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Pamuk, Zararlı, Böcek, Uyarı, Şanlıurfa, Emiciler, haber, haberler, tarım, tarımsal haberler
Link: Pamukta Zararlı Böcek Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız