Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tarımdan 306 Çiftçiye Makine Ve Ekipman Desteği

ERZİNCAN (İHA) - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında makine ve ekipman desteğinden yararlanmaya hak kazanan 306 çiftçi ile sözleşme imzalandı. Hibe programından yararlanarak makine ekipman desteği almaya hak kazanan çiftçiler ile sözleşme imzalandı. Müftülük konferans salonunda düzenlenen törene Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri ve makine ekipman desteğinden yararlanan çiftçiler katıldı.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi kapsamında 2013 yılında Erzincan genelinde 306 çiftçi hibe programından faydalanmaya hak kazandı.
 
Sözleşme imza töreninde bir konuşma yapan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, tarımın modernleşmesi, kalite ve verimin artırılması, zaman tasarrufu gibi birçok avantajı beraberinde sunan program kapsamında gerekli müracaatların değerlendirildiğini ve makine hibelerinden yararlanacak başvuru sahiplerinin Bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde puanlama sisteminin uygulandığını söyledi.
 
Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ; “Ülkemizde tarım her alanda yapılabilmekte. Ülkemizin her toprağında farklı ürünler farklı çeşitler yetiştirilebilmekte. Bunu yanında hayvancılıkta da yine aynı şeyleri söyleyebiliriz. Ancak nedense yıllardan beri bir türlü profesyonel üretime bir türlü geçiş yapılamadı. Bu makine ekipman hibe programı da bu profesyonel üretime geçişin beklide ilk adımları olarak görmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl bir çiftçimizle görüştüğümde bu hibe programından yararlanarak bir makine almış. 5 dönüm kadar alanda domates üretimi yapmıştı. Kendisi hibe programından almış olduğu makinenin çok işe yaradığını söyledi. Demek ki küçükte olsa bu makine ekipmanlar girdi maliyetlerini düşürmek konusunda üreticimize girdi sağlamaktadır. Bilindiği üzere 2006 yılından beri her yıl makine ekipman alımı için müracaatlar yapılıyor. 2013 yılında da Erzincan da 490 civarında bir müracaat oldu. Bunun içinden 442 adet müracaat kabul gördü. Ancak bakanlığımızın göndermiş olduğu ödeneğe karşılık 306 çiftçimize makine ekipman verebilme şansına ulaşabildik. 306 çiftçimiz makine ekipman almayı hak etti ama biz ek bir ödenek daha istedik. Makine ekipman desteğinden yararlanamayan puanı düşük olan çiftçimize makine ekipman verebilmek için bir ek bütçe daha talep ettik. Bu talebimizde kabul olursa geri kalan çiftçilerimize de makine ekipman dağıtımını yapacağız” dedi.
 
Daha sonra bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz; “Tarım Bakanlığımızın gayretli ve özverili çalışmaları neticesinde bir projeyi iki aylık bir süre içerisinde tamamladık. Bu proje 2006 yılından beri yapılıyor. 2 aylık süre içerisinde projede sözleşme imza aşamasına gelindi. Buradan çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 490 başvurudan 442 si değerlendirmeye uygun görülmüş fakat bakanlığımızın göndermiş olduğu 1 Milyon 228 Bin TL’lik ödenek 306 çiftçimizin makine ekipman alımına yetecek kadar bir meblağ olduğu için bir kesinti yaşandı bu projelerin değerlendirilmesinde. Diğer arkadaşlarımızda ek ödenek çıkarsa inşallah bundan yararlanırlar ve çalışmalarını artıracak şekilde bu makine ekipmanları değerlendirirler” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi programından yararlanan çiftçilerle sözleşme imzalandı.
Makine ekipman alımı için imza atan çiftçilerden Mehmet Korkmaz; “Hükümetimize çiftçilerimize vermiş olduğu desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Köyden kente göçü ancak bu şekildeki desteklemelerle durdurabiliriz. Bu tür desteklemeler köydeki vatandaşlarımızı köylerine bağlıyor. Hükümetimize, bakanlığımıza valiliğimize ve il müdürlüğümüze gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
 
Erzincan genelinde 2013 yılında programdan yararlanmak üzere toplam 490 kişi müracaatta bulunmuştu. Müracaat sürecinin sona ermesinin ardından İl müdürlüğü öncelikli olarak 490 müracaatı, başvuru evraklarının, başvuru sahibinin bu Tebliğin 11 ve 12 nci maddelerinde belirtilen niteliklere sahip gerçek ve tüzel kişiler olup olmadığı yönünden incelemiş ve Yapılan uygunluk kontrollerinde, uygunluk kriterlerini sağlamayan hususlar ve eksik başvurular 48 adet olarak tespit edilmiş ve bunlar elenmişti. Daha sonra 442 adet başvurunun incelemesine devam edilmiş, başvuru sahibi tarafından belirtilmiş olan mal alımının kullanılma amacı, yatırım faaliyetine uygunluk, teknik özelliklerinin uygunluğu ve maliyetlerin piyasa fiyatlarına uygunluğu gibi incelemeler yapılmış ve müracaatlar (2013/27) nolu tebliğ ve Uygulama Rehberi kapsamında İl Proje Yürütme Birimince değerlendirilerek Yukarıda bilgileri verilen 442 adet Makine Ekipman Hibe Başvurusu uygun görülmüştür.
 
İl Müdürlüğüne bu kapsamda tahsis edilen ödeneğinin 1.228.266,77 TL olması ve bu miktarın, uygun müracaatların tamamını karşılayamaması nedeniyle; uygun müracaatlar içerisinden değerlendirme puanlarının yüksekliği ve Erzincan’ın öncelikleri esas alınarak değerlendirme yapılmış. Yapılan değerlendirmeye göre 442 müracaat sahibinden 306 tanesi talep ettikleri makine ve ekipmanları almaya hak kazanmışlardı.
 
 

Ekleme Tarihi
28.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarım, Çiftçi, Makine Ve Ekipman Desteği, makine, ekipman, destek, Erzincan, Ahmet Türköz, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
Link: 306 Çiftçiye Makine Ve Ekipman Desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız