Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hububat üretimi hız kazandı 

Hububat üretimi hız kazandı

KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)- Kahramanmaraş'ta bir zamanlar çiftçilerin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan sarı çeltik, son yıllarda yapılan çalışmalarla tarlalardaki yerini yeniden alıyor.
 
Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü ile iş adamlarının girişimi sonucu Hanbey Tarım İşletmeleri'nde, saf sarı çeltik tohumu elde edilerek üretimine yeniden başlandı.

Şerefoğlu köyü Hanbey Tarım İşletmeleri'nde düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliğiyle tanıtımı yapılan Maraş Sarı Çeltiği, Kahramanmaraş ve çevre illerde yetiştirilen en kaliteli ürünler arasında yer alıyor.

Tanıtım etkinliğinde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu kentteki çeltik üretimin çok eski tarihlere dayandığını söyledi. Çeltik tarımının ustalık gerektiren bir uğraşı olduğunu belirten Emiralioğlu, "Buğday, pamuk, mısır yetiştiriciliğinde usta tabiri pek kullanılmaz. Ancak, çeltik tarımı bir zanaat olduğu için burada çeltik ustaları vardır. Çeltik çiftçilerimiz 1940'lardan 80'lere kadar İslahiye, Kadirli, Silifke, Tarsus, Diyarbakır, Cizre, Silopi'ye giderek orada üretim yapmışlardır. Bu gidişle hem gittikleri bölgeye çeltik tarımını öğretmişler, hem de istihdama katkı sağlamışlardır." dedi.

Geçmişte çeltik tarımının yaygın olduğunu ancak 1980 yılından itibaren pirinç ithalatının üretimi olumsuz etkilediğini hatırlatan Emiralioğlu, "Çeltiğin yaygın ekilişinin yapıldığı yıllarda pamuk, mısır tarımı çok az yapılmaktaydı. Bir dönem ilimizde çeltik ekiliş alanı 70 bin dekar alanı bulmuştur. O yıllarda çevre illerden de işlemek üzere çeltik ilimizdeki fabrikalara gelirdi. 1980'ten sonra pirinç ithalatının teşvik edilmesi Ülkemizde ve ilimizde çeltik tarımını olumsuz etkilemiştir. Önceleri 15 adet çeltik fabrikası ve onlarca çeltik değirmenleri olan İlimizde üretimin azalmasına paralel olarak bu fabrikalar ve değirmenler faaliyetlerine son vermişler. Şu an aktif olan bir tek çeltik fabrikası kalmıştır. Unutulmaya yüz tutmuş yerel çeltik çeşidimiz sarı çeltik bu gün burada toplanmamıza vesile olan çalışmadan da anlaşılacağı gibi eski görkemli günlerine yeniden kavuşacaktır.” diye konuştu.

KİPAŞ Holding ve Hanbey Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, 4 yıllık bir çalışmanın ardından saf sarı çeltik tohumları elde etiklerini anlattı. "Sarı Çeltik artık eskisi gibi saf olarak sofralarımızdaki yerini alacak." diyen Öksüz şöyle konuştu: “Ben çekirdekten yetişme çiftçiyim. 30 yıllık sanayiciyim ama 45 yıllıkta çiftçiyim. Tarımda arazilerin miras yoluyla parçalanması, zamanında modernizasyona gidilememesi bu alandaki gelişmemişliğin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.”

Konuşmaların ardından etkinlik, Vali Şükrü Kocatepe’nin, unutulmaya yüz tutan sarı çeltik türünü yeniden üretimine katkı sağlayan iş adamlarına plaket vermesiyle son buldu. CİHAN

Ekleme Tarihi
29.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: sarı çeltik,hububat
Link: Hububat üretimi hız kazandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız