Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
üzüm 


Şarköylü Üzüm Üreticileri Dertli

TEKİRDAĞ (İHA) - Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde üzüm üreticisi fiyat konusunda sıkıntılı. Üzüm üreticisi köy kalkınma projesi kapsamında örgütlenerek her köy kendi kooperatifini kurup üst birliğini oluşturması bağcıyla şarap üreticisini karşı karşıya getirdi.
 
Şarköy Mürefte belediye başkanı odasında düzenlenen toplantıya şarap üreticileri katılmadı.
Tarım Kooperatif Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran “Biz bugün için şarap üreticileri birliği başkanı Coşkun Güner ve Şarköy bölgesinde 40 tane şarap üreticisiyle Üzüm fiyatları konusunda görüşmek için toplandık. Gördüğünüz gibi biz üzüm üreticileri buradayız. Şarap üreticileri gelmedi. Yalnızca Cem Çetintaş geldi. Şarap üreticileri bizin kooperatifleşmemizden örgütleşmemizden korktular galiba. Biz Malkara’da süt üreticileri birliği olarak aynı sıkıntıları yasadık. Zorda olsa başardık. Her şey rayına oturdu Şarköy’de rayına oturacak zamana ihtiyaç var.” dedi.
 
Melen Şarapçılık Sahibi Cem Çetintaş, “Üzüm üreticisiyle şarap üreticisi kol kola olmak zorunda aynı masanın etrafında toplanmak zorunda bağcı olmadan şarapçı olmaz. Şarapçı olmadan bağcı olmaz. Yıllardır biriken sorularımızı çözemedik. Bu toplantının daha önce yapılması gerekirdi. Sık sık yapılması gerekir. Ben aynı zamanda üzüm üreticisiyim üretimde maliyetler çok maliyetli yetiştirdiğiniz bağın karşılığını alamıyoruz. Şarap üreticisi olarak artık ÖTV’nin kaldırılmasından vazgeçtik. Bu güne kadar sorunlarımızın birikmesinde bütün hükümetlerin payı var. Bu işin düzelmesi için öncelikle Suma kanunun düzeltilmesi gerekir. Ülkemizde şeker pancarı üretilmediğinden Güney Afrika, Brezilya gibi ülkelerden alkolün hammaddesini ithal eder olduk. Bu yanlış politika hem kaliteyi düşürdü. Üzüme olan rağbeti azalttı.” dedi.
 
AK Parti Mürefte Belediye Başkanı İlhan Koçer Mürefte, “Bölgemizde 30 bin dönüm bağ var. 22 bin dönümü şaraplık 8 bin dönümü sofralık.1897 üzüm üreticimiz var.12 bin sofralık üzüm üretilip İstanbul halinde ve çevre il ve ilçeler pazarlanmakta bu yıl sofralık üzüm 3lira tezgahlarda satıldı. Arfonoz, Kardinal, Trakya ilkeren, Yalova incisi, Yapıncak, Sensu, Palieri ve Redglobe çesitleriyle kamyonlarla İstanbul halinin üzüm ihtiyacını karşılıyoruz. Şarköy, Mürefte, Hoşköy bölgemizde 38 tane üretim izinli şarap işletmesi var. Türkiye’de 100 bin şarap üretilmekte 30 bin tonu Şarköy bölgemizden karşılanıyor. Bölgemize Tokat, Elazığ, Denizli bölgesinden tırlarla üzüm geliyor” dedi.
 
Mursallı Koopertif Başkanı Nihat Başkan “Bizim 500 ton kapasitemiz var. Üzüm suyu üretimine geçeceğiz 200 ton üzüm suyu için üzüm alabiliriz. Mursallı köyünüzün 2500 ton üzüm mahsulü var her yıl kapasitemizi artıracağız bunun içi için PDK’den izinlerimizin onaylanması gerekiyor. Biz kendi üyelerimizin üzümünü alıyoruz.” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
30.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Şarköylü, Üzüm Üreticileri, Dertli, üzüm, üretici, Tekirdağ, fiyat, köy kalkınma projesi, kooperatif, bağcı, şarap üreticisi
Link: Şarköylü Üzüm Üreticileri Dertli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız