Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
biber üretici 


Biber Üreticileri Alata’ yı Ziyaret Etti

Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Dr. Hasan Pınar, salçalık biberi ile ünlü Karaisalı biberini ıslah ederek tescile hazır hale getirdiklerini söyledi.

Biber ıslah çalışmalarını yerinde incelemek üzere Erdemli’ ye gelen biber üreticisi Karaisalılı örnek çiftçilere deneme alanları ve laboratuar çalışmaları hakkında bilgi veren Pınar, Karaisalı da ikinci ürün olarak ekimi yapılan salçalık biberin hem kalitesinde hem de veriminde yükseltici çalışmalar yaptıklarını belirtti. Karaisalı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Adana İl Özel İdaresi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün 3 yıl önce ortaklaşa başlattığı çalışmanın sonuna gelindiği bildirildi. Karaisalı biberinin ıslah çalışmasını yürüten Pınar, geleneksel olarak yetişen Karaisalı biberinin ıslah edildiği zaman 2,5 tondan 5–6 tona kadar ürün elde edebildiğini söyledi.

Islah edilmeyen tohumdan elde edilen üründen 2,5 ton ürün alındığını belirten Pınar, ‘’Eski tohumlarda yüzde elli gibi bir verim düşüşü olmasına karşın yeni tohumların meyvesi daha etli ve tutumu daha çok. Üniform meyve olduğu için pazar payı daha fazla olacak. Bizim ıslah ettiğimiz ürünün tamamının pazarlanabilir olmasını ön planda tutuyoruz. Amacımız çiftçimizin hem para kazanması hem de kaliteli ürün elde etmesini sağlamaktır’’ diye kaydetti.

Eskiden çiftçi verimi nasıl artırırım diye mühendisin ayağına gidiyordu şimdi tam tersine döndü AR-GE çalışması yapan araştırmacılar ve mühendisler üreticinin ayağına gidiyor diyen Pınar şöyle konuştu: ‘Bilindiği gibi Karaisalı biberi salçalık biberde Türkiye’de ün yapmış yerel ve standart çeşit. Yıllardır geleneksel olarak biberi kendileri üretmiş ve kendi tohumlarını çıkartarak ekim yapmışlar. Üç yıllık çalışmamız sonun da yeni çeşitle eski çeşitler arasındaki hem kalite hem de verim kaybını gördük. Yerli çeşidi çiftçilerimiz ile birlikte yerinde ıslahını yaparak standart hale gelmesini sağladık. Geleneksel üretimde 2,5 tona kadar düşen Karaisalı biberinden yeni çeşitlerle 5-6 ton alabileceğimizi gördük. Yüksek performans gösteren fidelerden üreterek geniş alanlara yaymayı hedefliyoruz. Yapılan çalışmayı çiftçilerin sahiplenmesi bize gurur veriyor.’’

12 çeşit adayın arasından 4 tane aday belirleyerek tescil aşamasına getirdiklerini belirten Pınar, ‘’12 çeşit içinden Karaisalı koşullarında 4 adet en iyi çeşit ortaya çıkarttık. Bunların içinden bir ya da iki tanesi bizim açımızdan yeterli ancak 4 tane üstün performans gösteren çeşidimiz var. Hem Alata hem de Karaisalı ortamında üstün performans gösteren çeşitler tescile sunulacak ve üretici sertifikalı ürün yetiştirecek’’ dedi.

Karaisalı ilçesine bağlı Çakallı köyünden İsmet Karacaoğlu, salçalık biber denildiğinde akla hep Karaisalı geldiğini ancak geleneksel olarak yetişen biberler artık kendi orijinalliğini kaybetmek üzere olduğunu belirtti ve ‘Benim amacım Karaisalı’ya özgü olan biberi geri kazandırmak. Ancak şu da bir gerçek ki bu tek başına olacak bir iş değil. Bize Alata tarafından biberin ıslah edilerek veriminin ve kalitesinin yükseltilmesi yapılacağı teklifi yapıldığında hiç tereddüt etmedim ve projenin biran evvel başlatılarak sonuçlandırılmasına yardımcı oldum. Ben 2,5 dekar tarlamı gönüllü denemeye verdim. İyi ki de vermişim geleneksel üretim ile bilimsel üretim arasındaki müthiş farkı gördüm. Alata’ yı da çok merak ettiğim için çalışmaları yerinde görmek istedim’’ şeklinde konuştu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Biber, Üretici, Alata, Ziyaret, Biber Üreticileri,
Link: Biber Üreticileri Alata’ yı Ziyaret Etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız