Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Balıkçılar devletten buzhane bekliyor

MERSİN - Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, devletin balıkçılık sektörüne sahip çıkmasını beklediklerini söyledi. Her yıl balıkların bir kısmı satılırken önemli bir kısmının uygun saklama koşullarının bulunmaması nedeniyle çöpe gittiğini kaydeden Polat, devletin buzhaneler yaparak sektöre sahip çıkmasını beklediklerini anlattı.

Sezonda çok miktarda balık yakalandığını ancak aynı oranda satış gerçekleştirmenin mümkün olmadığını vurgulayan Polat, “Geçen yıl yalnızca bizim bölgemizde 20 tona yakın balık çöpe gitti. Diğer illerde de benzer bir tablo yaşandığına inanıyorum” diye konuştu. Et Balık Kurumu’nun balık alımı gerçekleştirmediğini, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın bu sektöre özel buzhaneler kurması gerektiğini dile getiren Ö. Faruk Polat, şunları söyledi: “Tekneler sezon ilk açıldığında 100-150 kasa balık getiriyor ama satacak pazar oluşturmak o kadar kolay olmuyor. Bu dönemde örneğin barbunun kilosunu devlet bizden 5 TL’ye alıp oluşturduğu buzhanelerde dondurup şoklayarak 11, 12. ayda barbunun bulunmadığı dönemde aynı balığı bize yine 10 TL’ye satabilir. Böylece hem balıklar çöpe gitmez, hem halkımız daha çok balık tüketir hem üretici hem de devlet kazanır. Çöpe giden her balık milli servetimizdir.”

Balıkçılık sektörü adına Et ve Balık Kurumu dışında özel bir kurum oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Polat, “Özel sektörde balığımızı şoklatmak istesek çok masraflı. Bölgemiz bir de sıcak bir bölge olduğundan her balıkçının tezgahı önünde 10 katı da çöpü bulunuyor. Bakanlık mazotu ucuzlatıp destek olmak yerine sektöre böyle sahip çıkmalı” diye konuştu.

Polat, balık oranlarının artırılması için de yalnızca av yasağının yeterli olmadığını, bilinçli avcı da olması gerektiğini söyledi.
Avlanan personelin de tezgahta satış yapan personelin de belirli bir eğitimden geçmesinin zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Polat, “Nasıl bir eczacı diploması olmadan eczane açamıyorsa balıkçının da diploması olmalı. Su ürünleri fakültelerindeki profesörlerin dahi bir bölümünün bilgisi yalnızca teoride. Balıkçılarla birlikte hareket edip teori ve pratik bilgileri birleştirip birbirimizin eksiğini tamamlamalıyız” değerlendirmesini yaptı. Ancak bu sayede sektörün gelişip ilerleyebileceğine değinen Polat, aksi halde balıkçının cebine 200 bin TL destek primi de konsa bu paranın heba olacağını, sektörünse hiçbir zaman istenilen ölçüde gelişemeyeceğini söyledi.

Geçen yıl cezalara yapılan zammın büyük katkı sağladığına dikkat çeken Polat, bu sayede yeni sezonda balık oranlarında yüzde 70’lik artış beklediklerini kaydetti. Mersin’de de geçen yıl trolle avlanan 100-150 teknenin imha edildiğini açıklayan Polat, Balıkçılar Derneği olarak bu uygulamayı desteklediklerini bildirdi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Balıkçı, balıkçılar, buzhane, su ürünleri, Mersin
Link: Balıkçılar devletten buzhane bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız