Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Pamukta Dışa Bağımlılık Artıyor

ANTALYA (İHA) - Antalya’nın Manavgat ilçesinde geçtiğimiz yıllarda 100 bin dönüme yaklaşan pamuk üretim alanlarının 2013-2014 yılında 5-6 bin dönüm seviyesinde olması bekleniyor.
 
ANTBİRK’e bağlı Manavgat 158 Sayılı Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Cemil Özden, pamuğun kullanım alanları, yarattığı katma değer ve istihdam imkanları itibariyle üretici ülkeler için büyük ekonomik değere sahip olduğunu söyledi. Pamuğun kullanım alanlarının çok çeşitli olduğunu ifade eden Özden, “Pamuk sadece tekstil sanayinde değil, yağ ve yem sektörü ile kağıt sektöründe de hammadde konumundadır. Artan nüfusa paralel olarak Dünyada ve Türkiye’de pamuğa olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Maalesef bir zamanlar bölgemiz için beyaz altın olan Pamuk üretim alanları ise her geçen gün azalıyor” dedi.
 
Bu durumun Türkiye'yi dışa bağımlı hale getirdiğini belirten Özden, “Ülkemizde pamuk fiyatları üretim maliyetlerinin altında bulunuyor. Bölgemizde Pamuk üretim alanlarının yerini mısır meyve bahçeleri alıyor” diye konuştu. ANTBİRLİK’in bütün ekonomik şartları zorlayarak üreticileri en yüksek fiyatı verme gayreti içinde olduğunu vurgulayan Özden, “Geçtiğimiz yıllarda sadece bizim bölgemizde yüz bin dönüm olan pamuk ekili alanlar, 2012-2013’te 10 bin dönüme düşmüştür. 2013-2014 yılında ise yaklaşık 5-6 bin dönüm araziye pamuk ekilmesini bekliyoruz” dedi.
 
Türkiye’de pamuk üreticisine verilen desteğin yetersiz olduğuna ve girdi maliyetlerini karşılayamadığını işaret eden Özden, “Ayrıca üreticilerimizin yetersiz de olsa alacakları destekler için hazırlaması gereken evraklar çok fazla. Üretici bu evrakları hazırlamak konusunda güçlükler yaşıyor. Bölgemizdeki en büyük sorunlardan bir tanesi de tapu sorunu. Arazi ve ürün desteklerini uydu üzerinden takip edildiği için tapu nedeniyle üreticiler destek alamıyor. Diğer yandan mazot, sulama ve işçi fiyatlarının da yüksek olması üreticilerin en büyük sorunları arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
 
Son yıllarda bölgede özellikle işçi konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle makineli hasadın başladığını ifade eden Özden, şunları söyledi:
 
“Pamuk toplama makinemiz hazır. Saatte 100 dönüm civarında pamuk toplayabiliyor. Ancak bölgemizde bulunan pamuk tarlalarının engebeli ve çok küçük olması nedeniyle istenilen başarı sağlanamıyor. Manavgat’ta pamuk toplama makinesiyle yapılan hasat toplam alanın yüzde 30’u kadar.”

Pamuk üreticisine de uyarılarda bulunan Manavgat 158 Sayılı Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Cemil Özden, “Üreticilerimizin bir an önce destekleme işlemlerini Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri’nde yaptırması ve talep formlarını vermeleri gerekiyor. Elle yapılan hasatlarda Bakanlar Kurulu kararı gereği üreticilerimiz hasattan teslimata kadar yüzde 100 pamuktan üretilmiş çuval ve ip kullanmak zorundadır” dedi.
 
Kooperatif ve ANTBİRLİK olarak her zaman pamuk üreticisinin yanında olduklarını kaydeden Özden sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda gündeme gelen TARSİM üreticimizin yaşanan felaketlerde bir nebze nefes almasını sağlamıştır. TARSİM ürün kaybını karşılamakla birlikte henüz kalite kaybını karşılamamaktadır. Üreticilerimiz bu konuda da önümüzdeki dönemlerde çalışma yapılmasını umut ediyor. Manavgat 158 Sayılı Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi olarak üye olsun olmasın her türlü sigorta işlemi yapılmakta ve toprak gübresi, damlama gübresi, tarım ilacı ve mazot satışlarımız devam etmektedir.”
 
  

Ekleme Tarihi
31.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Pamuk, Dışa Bağımlılık, ithalat, Antalya, Manavgat, ANTBİRK
Link: Pamukta Dışa Bağımlılık Artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız