Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Stg, Japonlara Türk Su Ürünlerinin Tanıtımını Yaptı

İZMİR (İHA) - Yıllık 14 milyar dolar su ürünleri ithalatı yapan Japonya’ya Türkiye’nin ihracatını arttırmak isteyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), 21-23 Ağustos 2013 tarihlerinde düzenlenen 15. Japonya Uluslararası Su Ürünleri ve Teknolojisi Fuarı’na ilk kez katılarak Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptı.
 
13 ülkeden 800’ün üzerinde firmanın katıldığı 15. Japonya Uluslararası Su Ürünleri ve Teknolojisi Fuarı’na Türkiye’den STG dışında, Bağcı Balık A.Ş. stant ile katılırken, Kılıç Deniz A.Ş., Çamlı-Pınar A.Ş., Group Sagun-Kemal Balıkçılık İhr.Ltd.Şti ve Akuvatur A.Ş. firmaları ise ziyaretçi olarak fuarda yerlerini aldı.
 
Japonya’nın yıllık kişi başı 32 kilogramlık su ürünü tüketimiyle dünyada en yüksek su ürünü tüketen ülke olduğuna dikkati çeken İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tuncay Sagun, Japonya'nın yıllık 14 milyar dolar karşılığı 3 milyon ton su ürünleri ithal ettiğini, bu ithalatta Türkiye'nin 55 milyon dolar seviyesindeki payını arttırmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
 
Dünyanın üçüncü büyük su ürünleri üreticisi olan Japonya'nın kendi üretiminin tüketimini karşılamadığını anlatan Sagun, “Japonya dünya su ürünleri ithalatında yüzde 15’lik paya sahip. Deniz ürünleri, Japon tüketicilerin en önemli besin kaynağı. Japonya’da su ürünlerine olan talep, geleneksel beslenme alışkanlıkları sebebiyle oldukça yüksek seviyede. Tipik geleneksel bir Japon sofrası, taze balık, sebze ve meyvelerden oluşuyor. Japonya, ülkemizden genelde taze/soğutulmuş fileto olarak mavi yüzgeçli orkinos ithal ediyor” diye konuştu.
 
Japon tüketicilerin yüksek kaliteli ürün talebi ve pazarda iş yapabilme güçlükleri açısından Japonya'nın zor bir pazar özelliği taşıdığına dikkati çeken Sagun, şöyle devam etti: “Japonya, gıda ürünleri ihtiyacının büyük çoğunluğunu ithalat yoluyla karşılıyor. En yüksek ithalat değerine sahip orkinosun tüketim şekli pişmişten ziyade, sashimi (dilimlenmiş çiğ balık) veya sushi şeklindedir. Balıklar, genelde toptancı pazarları aracılığıyla temin edilmektedir. Japonya’da yaklaşık bin adet balık pazarı faaliyet gösteriyor. Orkinos dışındaki çeşitlerde de Japonya’ya yönelik ihracat stratejisinin geliştirilmesi, ihracatımızda ürün çeşitlendirmesi bakımından önem arz ediyor. Japonlar geleneksel olarak daha çok taze balık tüketiyorlar ve kırmızı renkli balıkları tercih ediyorlar.”

TÜRKİYE’DEN JAPONYA’YA ORKİNOS GİDİYOR
 
Türkiye, Japonya’ya 2011 yılında 2 bin 120 ton su ürünleri ihracatı karşılığı 40 milyon 480 bin dolar döviz elde etti. Bu ihracatın yüzde 90’lık dilimini mavi yüzgeçli orkinos ihracatı oluşturdu. 2012 yılındaki ihracatımız ise yüzde 37’lik artışla 55 milyon 429 bin dolara ulaştı. Bu ihracatın da 50 milyon 83 bin dolarlık büyük dilimini orkinos ihracatı sağladı.
 
 

Ekleme Tarihi
31.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Stg, Su Ürünleri Tanıtım Grubu , Japonlar, Türk Su Ürünleri
Link: Stg, Japonlara Türk Su Ürünlerinin Tanıtımını Yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız