Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Balıkçılar bereketli bir sezon bekliyor

Sagun, su ürünleri av yasağının kalktığı ilk günün hasadını dikkate alarak, sezonun bereketli geçeceğini bildirdi.

İSTANBUL - Balık av sezonu "Vira Bismillah" nidalarıyla açıldı. Avın ilk saatinde ağlara takılan torik, palamut ve istavrit balıkçının yüzünü güldürdü. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ilk günün hasadını dikkate alarak sezonun bereketli geçeceğini belirtti. Sagun, Türk balıkçılık sektörünün, rakipleri tarafından gıpta ile bakılan bir sektör haline geldiğini vurguladı.

Balık sezonu, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği av etkinliğiyle açıldı. Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun yaptığı yazılı açıklamada dünyada, 25 milyon tonu yetiştiricilikle olmak üzere, toplam 110 milyon ton civarında su ürünleri üretimi yapıldığına dikkat çekti. Türk balıkçılık sektörünün ise geçen yıl 700 bin tonluk üretim rakamına ulaştığını vurgulayan Sagun, bu üretimin 200 bin tonu balık çiftliklerinde yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirildiğini bildirdi. Bu yılın daha bereketli geçmesi bekleniyor.

İhracat artışı yüzde 17

Türk karasularında en çok hamsi, çaça, sardalya, istavrit ve palamut gibi balık türlerinin avlandığına dikkat çeken Ahmet Tuncay Sagun, yetiştirilen balıkların ise alabalık, levrek ve çupra olduğunu kaydetti. Türk balıkçılık sektörünün 2011 yılında 1 milyar 418 milyon dolar, 2012 yılında ise yüzde 17’lik bir artış ile 1 milyar 665 milyon dolarlık ihracata ulaştığını aktaran Sagun, bu yıl da benzer şekilde büyüme beklenmesiyle uluslararası pazarlarda rakip konumundaki ülkelerin Türkiye’ye gıpta ile baktıklarını ifade etti.

"Geçim kaynağımıza ihanet edemeyiz"

Sagun, 2013 yılında da hedefleri olan 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat rakamını sektörün başarılı çalışmaları ile yakalayacaklarını bildirdi. 2023 yılı için koyulan 2.5 milyar dolarlık hedefine çok önceden ulaşacaklarını dile getiren Sagun, şunları kaydetti:

"Türk özel sektörü; sahip olduğu bilgi birikimi ve teknik alt yapısıyla rakipleri karşısında etkin bir konuma ulaştı. Küresel anlamda, uluslararası piyasalarda sektörün önemli aktörlerinden biri olduğumuza inanıyorum. Sektörümüzün; ülke ekonomisine, istihdamına, üretimine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum."

Bazı balık türlerinin yok olmamasına yönelik korumacılığa da karşı olmadıklarını vurgulayan Sagun, "Balıkçılık bizim geçim kaynağımız, ihanet edemeyiz" dedi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Balıkçılar, bereketli, sezon, balık, balıkçılık, avlanma, av, su ürünleri, hasat, ihracat
Link: Balıkçılar bereketli bir sezon bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız