Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Uçak pisti fındık harmanı oldu

Ordu’nun Ünye ilçesine 1987 yılında yapılan ancak kullanılmayan havaalanı fındık üreticilerinin harman alanı oldu. Bin 800 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki pistte fındıklar kurutuluyor.

Karadeniz Bölgesinde fındık hasadı hızla devam ederken fındık üreticileri de topladıkları fındıkları kurutma telaşına düştü.

Ordu’nun Ünye ilçesindeki fındık üreticilerinin imdadına 1987 yılında yapımına başlanan ve ödenek sıkıntısı nedeniyle tamamlanamayan havaalanının pisti yetişti.

Yaklaşık bin 800 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki havaalanı pisti her yıl olduğu gibi bu yıl da üreticilerin fındıklarını serdiği kurutma alanı haline geldi.

Fındık üreticilerinden Sevim Özkan, havaalanının kendileri için fındık harmanı haline geldiğini belirterek, alanın geniş olması sayesinde fındıklarını daha yayvan bir biçimde serebildiklerini anlattı.

Özkan, "Daha önceden fındığımızı okul bahçelerinde kurutuyorduk. Orada alan dar olduğu için fındığı kalın bir şekilde seriyorduk ve bir haftada kuruyordu. Buraya geliyoruz ve iki günde ürünü kurutarak kaldırıyoruz. Aynı zamanda beton zeminde kurutmamız da fındığın aflatoksinden korunmasını sağlıyor.” Dedi.

Gurbetçi üreticilerden Aydın Engin ise Fransa'da yaşadığını ve fındıklarını bir an önce kurutmak zorunda olduklarını belirterek, ailesiyle 5 yıldır fındık topladığını ve kurutmak için de havaalanı pistine geldiklerini ifade etti. Beton zeminde fındık kurutmanın daha sağlıklı olduğunu söyleyen Engin, pistin geniş olması sebebiyle fındıkların daha çabuk ve kolay kuruduğunu anlattı.

Zekiye Engin de büyüklerinden kalan fındığı topladıklarını dile getirerek, fındıkları daha rahat ve kısa sürede kuruttuklarını ve durumdan memnun olduklarını belirtti.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Uçak pisti, fındık harmanı, fındık kurutma, fındık, kurutma, harman
Link: Uçak pisti fındık harmanı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız