Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


35 yılda 36 çeltik çeşidi geliştirdi

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, 35 yıllık meslek hayatında 36 yerli çeltik çeşidi geliştirdi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, 35 yıllık meslek hayatında 36 yerli çeltik çeşidi geliştirerek ülkenin pirinç üretimine katkı sağladı.

Sürek, 1978'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden mezun olduktan sonra o dönemki ismi Edirne Zirai Araştırma Enstitüsü olan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde göreve başladığını anlattı.

Enstitüde 1980'den sonra çeltik çalışmalarına hız verdiklerini belirten Sürek, çiftçilere yetiştirme tekniği başta olmak üzere gübreleme, ekim ve hasat konularında bilgiler verdiklerini ifade etti.

Göreve başladığı günden bu yana 35 yıldır çeltik konusundaki çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belirten Sürek, yetiştirdiği en popüler pirincin Osmancık pirinci olduğunu söyledi. Sürek, iri taneli baldo tipi Edirne çeşidi ile Gönen, Halilbey, Gala ve Kızıltan çeşitlerinin de bilinen çeşitler arasında yer aldığını anlattı.

Sürek, günümüzde Türkiye'de çeltik üretiminde kullanılan tohumların tamamının yerli çeşitlerden oluştuğunu kaydetti.

Halil Sürek, 20 yıl önce iç tüketimin yüzde 35'ini karşılayan yerli pirincin, günümüzde tüketimin yüzde 90'ına cevap verdiğini ifade ederek, bunda geliştirdikleri pirinç çeşitlerinin büyük katkısı olduğunu belirtti.

Verim artışında teknoloji değiştiren ve modern yetiştirme tekniklerini kullanan çiftçilerin de önemli bir payı olduğunu belirten Sürek, geliştirdiği çeşitlerin çevre ülkelerde de tescil edilerek kullanıldığını anlattı.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, Osmancık çeşidinin Bulgaristan, Rusya, Ukrayna, Makedonya ve Yunanistan gibi ülkelerde de üretildiğini ve diğer çeşitlerin de yurt dışında tescil çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Sürek, yaptıkları çalışmalarla ülkeyi dünyada çeltik konusunda söz sahibi durumuna getirdiklerini söyledi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 36 çeltik çeşidi, çeltik, çeşit, Halil Sürek, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, pirinç
Link: 35 yılda 36 çeltik çeşidi geliştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız