Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
inek 

Sinekle bulaşan hastalık hayvanları tehdit ediyor

KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)- Elbistan'da ortaya çıkan ve şimdiye kadar yaklaşık 10 hayvanın telef olmasıyla sonuçlanan Afrika kökenli 'lumpy skın disease' hastalığı ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Hayvancılar, yetkililerin bu konuda aceleci olması gerektiğini belirtirken, uzmanlar yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bulaşmaya karşı acil tedbir alınması gerektiğini söylüyor.


Hastalıkla ilgili bilgi veren Veteriner Hekimler Odası Kuzey ilçeleri Sorumlusu Veteriner Hekim Ferhat Fedakar, hayvan sahiplerinin sinekle mücadeleye ağırlık vermesi gerektiğini belirtti. Fedakar, "Evcil ve yaban sığırlarında ateş, deride irili ufaklı çok sayıda düğümcüklerin ve nekrotik sekester oluşumu, ödem, lenf düğümü ve lenf damarlarının yangısıyla belirgin viral enfeksiyon, sığırların nodüler egzantemi. Yumrulu deri hastalığı deri ve vücudun diğer kısımlarında nodüller ile karakterize sığır bulaşıcı bir, döküntülü, bazen ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalık bu daha çok Afrika, Mısır ve Suriye de gözüken bir hastalık. Oralardan buralara gelme yolunun da tahmini, savaştan dolayı Suriye’den buralara kaçak yolla gelen hayvanlardan şekillendiğini düşünüyoruz. Bölgemizde şuan sadece bir köyümüzde mevcut. Sinekle bulaşan bir hastalık. Besicilerimiz bu yönde sıkıntıda." dedi.

Kuvvetli olan hayvanlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığına dikkat çeken Fedakar, "Tedavisi yapıldığı zaman iyileşebiliyor. Ama özellikle bakımsız ve zayıf hayvanlarda ölümle sonuçlanabiliyor. Bu konuda özellikle sinekle mücadele önem veriyoruz. Bunun için işte belediyemiz iki günde bir ilaçlama yapıyor sinek için. Sinekle mücadele ediyor. Diğer şekilde ahırda veya işletmelerde hayvanlarda salya, dışkıları ve bunlarla bulaşma yolu var. Diğer işletmelere geçiş şeklide sinek yoluyla oluyor. Bunun için ilaçlama yaptığımız için kısmen etki ettiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Hastalığın aşısının Türkiye’de olmadığını aktaran Fedakar, "Bir aşısı var. Yalnız bölgemizde gözükmediği için, ülkemizde daha doğrusu gözükmediği için bu aşı ülkemizde yok. Koruyucu amaçlı olarak koyun ve keçilerde kullandığımız çiçek aşısı kullanabiliyoruz. Yani özellikle hayvanlarda ekonomik kayıpla sonuçlanan bir rahatsızlık. Korunması konusunda şöyle bir şey yapabiliriz, sinekle mücadelemizi arttırırız. Mümkün mertebe hayvan hareketlerimizi kısıtlarız. Artı diğer yönden de, hayvanlarımıza kuvvetli bakmaya yani besisini iyi tutmaya çalışırız. Özellikle gittiğimiz vakalarda besisi zayıf cılız hayvanlarda kaşektik dediğimiz hayvanların ölümünün hızlı olduğunu yani öldüğünü gördük. Lakin besisi kuvvetli ve iyi olan hayvanların tedaviye cevap verdiği sonucuna vardık. Bu nedenle özellikle işletmelerimizin kendilerinin bireysel olarak sinekle mücadelesini ve belediyemizde zaten şuan ilaçlama yapıyor. Bu konuda belediyemizin de iki günde bir yaptığı sinekle mücadelesinin de etkili olacağını düşünüyoruz. Sinekle bulaşan bir hastalık olduğu için sinekleri yok ettiğimiz zaman hastalığı da yok etmiş olacağız." bilgisini verdi.

Hayvanın ölüm şekliyle ilgili bilgi veren hayvan sahipleri, "Zayıflamaya başladı, yememeye başladı. Tedavilerini yaptırdığımız halde ve öldüler yüreklerinde su çıktı. Akciğerleri yara çıktı. İkisi bir günde öldü. Öteki perakende öldü. İneklerde olan hastalığın sebebini bilemedik. Bir türlü anlayamadık. Tedavi ettiremedik. Bir an evvel araştırırlarsa daha iyi olur." ifadelerini kullandı.



CİHAN

Ekleme Tarihi
03.09.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sinekle bulaşan hastalık hayvanları tehdit ediyor,Sinekle bulaşan hastalık,inek
Link: Sinekle bulaşan hastalık hayvanları tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız