Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
bamye 


"Siğilli Bamyası" Hem Tanıtacak Hem Kazandıracak

Keşan ilçesinin Siğilli köyünde yetiştirilen ve patent çalışmaları devam eden "Siğilli bamyası", bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak, işlenerek üreticiye daha fazla kazandıracak KTSO Başkanı Helvacıoğlu: "Patent alındıktan sonra Siğilli bamyası için Türkiye'de, gerekirse dünya çapında tanıtım çalışmaları yapacağız"

Keşan ilçesinin Siğilli köyünde yetiştirilen bamya, patent çalışmalarının tamamlanmasıyla, üreticiye daha fazla kazandıracak.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası'nın patent için başvurduğu "Siğilli bamyası"nın yarı mamul olarak işlenmesi ve etkin tanıtımı için çalışmalar yapılıyor.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Keşan'ın Siğilli köyünde 740 dönüm alana bamya ekildiğini söyledi.

Keşan ilçesinde toplam bin 400 dönüm bamya ekim alanı bulunduğunu belirten Dınkırcı, "Trakya'da bamya üretimi yüksek seviyede. Bunu taçlandırmamız lazım. Sadece mamul ürünle üst düzey gelir elde etme imkanı yok. Bamya yarı mamul hale getirilirse kazanç iki katına çıkmış olur" dedi.

Keşan Sanayi ve Ticaret Odası (KTSO) Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da bamyaya patent almak için Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını anımsattı.

Bamyanın dışında, satır et ve İpsala pirinci için de başvuruları olduğunu ifade eden Helvacıoğlu, şöyle devam etti:

"Başvurumuz resmi gazetede yayımlandı. Bir yıl içerisinde işlemlerinin tamamlanmasını bekliyoruz. Her ürün için alınan patent, Trakya bölgesinin tanıtımına katkıda bulunuyor. Biz de KTSO olarak bölgemize katkıda bulunabilecek çalışmalar yapıyoruz. Bu arada işlenmiş bamyanın kilosu marketlerde 18 liraya satılıyor. Biz bunu işlenmiş hale getirirsek üreticimiz daha çok para kazanır. Patent alındıktan sonra Siğilli bamyası için Türkiye'de, gerekirse dünya çapında tanıtım çalışmaları yapacağız."
 
Lezzetli bamyanın sırrı

Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı ve bamya üreticisi Kadir Gözeri ise bölgenin toprak yapısı ve iklim koşullarının lezzetli bamya üretimine elverişli olduğunu söyledi.

Organik tarım yapılarak yetiştirilen bamyanın günlük taze olarak toplandığını belirten Gözeri, markalaşma yolunda hızla ilerleyen Siğilli bamyasının her yıl pazar payını genişleterek daha fazla tüketicinin damak tadına hitap ettiğini belirtti.

Siğilli köyü ile civar köylerde de üretilen bamyanın, Türkiye'de aranılan bamya çeşidi olduğunu ve KTSO tarafından patent alma çalışmalarının başladığını dile getiren Gözeri, "Sadece köyümüzde günde 4 tona yakın bamya toplanıyor ve bunlar Türkiye'nin bir çok pazarında alıcı buluyor. Şu anda bamyanın toptan kilogram fiyatı 5 lira civarında. Bölgemiz için iyi bir gelir kapısı. Keşan'da bamyadan yılda 500 tonun üzerinde verim elde ediliyor" diye konuştu.

Gözeri, bamya toplamının çok zahmetli olduğunu, bunun için erken saatte kalkmak gerektiğini söyledi. Bamyaların ancak eldiven yardımıyla toplanabildiğini ifade eden Gözeri, lif oranı yüksek olan bamyanın çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesine de yardımcı olduğunu kaydetti. - Edirne
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Siğilli Bamyası, bamya, Siğilli, Keşan, Bekir Dınkırcı, patent
Link: 'Siğilli Bamyası' Hem Tanıtacak Hem Kazandıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız