Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bir kilogram üzüm bir bardak çay parası etmiyor

Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı Avgan beldesindeki üzüm yetiştiricileri, mahsul para etmeyince isyan etti. Kasabada geçen yıl kilogramı 80 kuruştan alıcı bulan üzümün fiyatı bu yıl 40 kuruşa kadar düşünce hayvan yemi olarak kullanılmaya başlandı.


Avgan Belediye Başkanı ve aynı zamanda üzüm üreticisi olan Mümin Bayar, Avgan’da yaklaşık yılda bin 500 ton üzüm üretildiğini ifade ederek, “Kasabamızda 150 üretici üzüm üretiminden geçimini sağlıyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 80 kuruş olan üzümümüz bu sene firmaların fiyat kırma taktiği sebebi ile 40 kuruşa kadar düştü. Hatta şu anda hiçbir firma Avgan’da üretilen üzümü almak istemiyor. Üzümler üreticilerimizin elinde kaldı” dedi.

Bin bir emekle üretilen toplanan üzümlerinin kilosunun bir bardak çay bile etmediğini aktaran Başkan Mümin Bayar, “Yaklaşık bin dönüm arazide İrikara ve Hacıefe denilen üzüm üretimi yapılıyor. Üzüm alan firmalar fiyat kırmak için üreticimizin elinden üzümleri almıyor. Özellikle fiyat kırmaya çalışıyorlar. Üreticimiz ne yapacağını nasıl geçimini sağlayacağını bilmez oldu. Bir kilo hayvan yemi 90 kuruşken 1 kilo üzüm 40 kuruş olur mu? Birçok üreticimiz üzümlerini hayvanlarına yedirmek zorunda kaldı” dedi.


Ürettikleri üzümleri yere atarak tepkilerini gösteren üreticiler adına konuşan üzüm üreticisi Erkan Vural, “20 yıldır üzüm üreticisiyim. Geçtiğimiz sene üzüm hasadımıza güvenerek traktör aldık. Bazı borçların altına girdik. Zararımız boyumuzu aştı. Artık üzümden kazanamaz olduk. Açıkçası ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Emeklerinin büyük firmalar tarafından sömürüldüğünü ifade eden üzüm üreticisi Halime Çetin, “Benim eşim 8 yıl önce vefat etti. Tek başıma geçimini sağlamaya çalışan biriyim. Üzüm toplayan büyük firmaların oyuncağı olduk. Geçimimizi üzüm üretimi ile sağlıyoruz. Artık devletimiz bu soruna çözüm bulması şarttır” dedi.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
04.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: üzüm, çay parası, Uşak, Mümin Bayar, Avgan
Link: Bir kilogram üzüm bir bardak çay parası etmiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız