Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yahyalı elmasını en çok İtalyanlar ve Ruslar alıyor

Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden birisi olan Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde elma rekoltesi 110 bin tonun üzerinde gerçekleşiyor. 40 bin tona yakını soğuk havada muhafaza edilen elmanın belli miktarı ise ihraç ediliyor. Sertliği ve glikoz oranı nedeniyle tercih edilen Yahyalı elmasını en çok İtalyan ve Ruslar talep ediyor.


Yahyalı Belediye Başkanı Mehmet Araç, ilçelerde yapılan elma üretiminin önemli oranda artığını ve elma yetiştiriciliği başta olmak üzere birçok tarımsal alanda yatırımların yapıldığını söyledi. Başkan Mehmet Araç, ilçedeki elma üretiminde 110 bin ton civarında rekolte olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Üretimdeki 35 bin ton civarında elmayı soğuk hava depolarında muhafaza ediyoruz. Geri kalan 80 bin ton civarındaki elmanın 45 bin tonunu tüccarlar vasıtasıyla satılıyor. Şuanda ilçemize gelen tüccarlara elma satışları başladı. Bu satışlarla birlikte ilçemizde İtalyanlar tarafından elma alımı yapılıyor. Kaldı ki Türkiye’de üretilen elmanın büyük bir kısmada ihraç edilmesi gerekiyor. Türkiye’deki 3 milyon ton elmanın sadece 2 milyon tonu tüketiliyor. 1 milyon tonu da ihraç ediliyor. Bizim burada üretimini yaptığımız elma ise daha çok İtalya, Rusya’ya ve Ürdün ile Lübnan üzerinde başka ülkelere satışı yapılıyor. 2000’li yılların başına kadar önemli oranda ihracat yaptığımız Suriye ile Irak’a gönderemiyoruz."

Mehmet Araç, Yahyalı elmasının tercihlerinde ilçedeki hava şartları, iklimin önemli etken olduğunu dile getirerek, "Yahyalı elması Türkiye’deki üretilen elmalara bakıldığında Allah’ın burada bir hikmeti var diyebiliriz. Ekolojik denge noktası çok önemli bir üretim merkezi diyebiliriz. Erciyes Dağı ve Aladağlar faktörü var. Aladağlardan esen kaba yel var. Erciyes’ten esen poyraz ile havada bir sirkülasyon var. Hem havası hem de suyu önemli bir etken oluyor. Bundan dolayı da elmanın glikoz oranı, sertlik oranı çok iyidir. Bu sayede depodaki dayanıklılık gücünü artırıyor. Bu nedenle lezzetli elmadır. Diğer şehirlerimizde üretilen elmalara bakıldığında çapı 8-9 santim. Avrupa ülkelerine ihracatta 7 santimlik çapındaki elmaları kabul ediyor. O nedenle üretimimiz kaliteli ve ihracat için hiçbir sorun yok." diye konuştu.
 
                                              
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
03.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yahyalı elması, elma, Yahyalı, İtalyanlar, Ruslar, ihracat, Mehmet Araç, Kayseri, üretim,
Link: Yahyalı elmasını en çok İtalyanlar ve Ruslar alıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız