Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Şarap üretimi zorda

Denizli'nin 8 bin nüfuslu, üzüm ve şarap deposu olarak bilinen Bekilli İlçesi'nde üzüm üreticisini, dolu ve hastalıkların ardından Alkol Yasası vurdu. Bekilli Ziraat Odası Başkanı Mesut Gömceli, ilçede kredi kullanan her 3 üzüm üreticisinden 2'sinin icralık olduğunu söyledi.

Denizli'nin 8 bin nüfuslu üzüm ve şarap deposu Bekilli İlçesi'nde üzüm üreticileri Alkol Yasası'nın onaylanmasıyla sıkıntı yaşamaya başladı. Alkol Yasası'nın ardından, şarap firmaları üzüm alım kapasitelerini düşürünce ilçedeki üzüm üreticileri de sıkıntı yaşamaya başladı. Bekilli Ziraat Odası Başkanı Mesut Gömceli, odaya kayıtlı 1500 aktif üyenin yüzde 90'ının kredi kullandığını hatırlatıp, "Odamıza kayıtlı 1500 aktif üyenin bini üzüm üreticiliği yapmaktadır. Bu üyelerimiz, önceki yıllarda soğuk ve hastalık nedeniyle zarar etmiş, bu yıl da Alkol Yasası'yla mağdur edilmiştir" dedi.

ÜRETİCİ BİTME NOKTASINDA

Üzüm üreticisinin bitme noktasına geldiğini ileri süren Gömceli, "Bekilli'deki çiftçilikte, üzüm üreticiliği de hayvancılık da bitme noktasına geldi. İki yıl önce üzüm üreticileri, dolu ve soğuk nedeniyle zarar gördü. Geçen yıl hastalık nedeniyle çiftçi üzüm verimi alamadı. Bu yıl ise bağlarda üzüm bol ancak bu kez de üreticiyi Alkol Yasası vurdu. Kredi kullanan çiftçi, geri ödeme yapamaz oldu. Bugün Bekilli'de kredi kullanan her üç vatandaştan ikisi icralık durumda" diye konuştu.

ÜZÜM ALIM FİYATLARI DA DÜŞTÜ

Hükümetin, alkol kullanımına kısıtlama getiren Alkol Yasası'nın yürürlüğe girmesi ile şarap firmalarının üzüm alım fiyatlarını düşürdüğünü belirten Gömceli, "Bekilli'de geçen yıl bir liradan satılan şaraplık üzüm, bu yıl 50 kuruşa kadar düştü. Çiftçinin ilaç, gübre ve mazot maliyeti yükselirken, üzüm birim fiyatlarının düşürülmesi üreticiyi mağdur etti. Bu kaybın devlet desteği ile karşılanması gerekir. Banka borçlarında yeni düzenleme yapılarak çiftçinin biraz olsun rahat nefes alması sağlanabilir" diyerek üzüm üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Şarap üretimi, şarap, üretim, Denizli, üzüm, Alkol yasası, Mesut Gömceli
Link: Şarap üretimi zorda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız