Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Limon üreticisine hasat uyarısı

MUĞLA'nın Dalaman İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergun Akdeniz, bölgedeki limon üreticileri ile ihracatçıların erken hasattan kaçınmaları konusunda uyardı.

Meyve rengine bakılarak hasat zamanının gelip gelmediğine karar verilmesi gerektiğini belirten Ergün Akdeniz, ""Bir narenciye meyvesinin pazarda iyi değerlendirilmesi için hasat-sınıflama-paketleme-depolama-nakliye gibi aşamalardan geçmesi gerekiyor. Her aşama bilgi ve beceri gerektirir. Birinde yapılacak hata sonrasında telafi edilemeyerek üreticilerde büyük maddi kayıplara neden olur. Üreticileri ile işletme sahiplerinin gerekli bilgiyle donatılmaları ve çalışmalarında gerekli titizliği göstermeli. Dalaman ile komşu ilçelerde narenciye üretimi ana geçim kaynağıdır. Üreticeler, yetiştirildikleri çeşit özelliklerine göre narenciye meyveleri, nakliye koşullarına dayanacak ve pazar isteklerini karşılayacak olgunlukta hasat etmeli"" dedi.Limonda usare miktarının ağırlık olarak meyvenin yüzde 25'inden az olmaması gerektiğini belirten Akdeniz, ""Renk bakımından ise limon çeşidin tipik renginde olmalıdır. Toplama zamanı dikkate alınarak en az usare miktarının bulunması şartı ile hafif yeşil renkte olanların hasadı yapılmalıdır.
 
Narenciye meyvelerinde kabuk yağından doğan lekelenmeler ve kararmalar büyük ekonomik zararlara neden oluyor"" diye konuştu. Üründeki kabuk yağı kararmalarının yok edilmesi için ise Akdeniz, şu tavsiyelerde bulundu:""Yere düşmüş meyve kesinlikle paketleme evlerine gönderilmemeli. Sabahın erken saatlerindeki çiğli, sisli, yağmurlu ortamda ve sulama sırasında hasat yapılmamalı. Sanayi tipi meyve toplamasına alışkın ekiplere kesinlikle sofralık meyve toplaması yaptırılmamalı. Toplama yapan vasıflı işçilerin tırnakları kesilmiş olmalı. Ağacın önce yerden alınabilecek yükseklikteki meyveler kesilmeli. Meyve kesilirken zaman harcamamak için makasla meyve sapı herhangi bir yerinden kesilmeli sonra makasla düğmenin hemen üzerinden düzeltilmeli. Kesilen meyve özel toplama kabına özenle konulmalı. Toplanan meyveler taşıma kaplarına itinayla boşaltılmalı. Taşıma kapları üst üstte konduğunda başka bir kaba değmeyecek seviyeye kadar doldurulmalı. Taşıma araçları uzun yola gidecekse mutlaka üstleri örtülmeli. Meyveler paketleme evlerinde mumlama yapılmayacaksa dezenfekte edilmiş maddeler katılmış sularla yıkanıp kurutulduktan sonra boylarına göre tasnif edilerek sandıklara yerleştirilmeli.""Dalaman ve yöresinde limon hasadı Eylül sonunda başlayıp, Ekim ayı sonuna kadar devam ediyor." 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: MUĞLA, Dalaman, İlçesi, Gıda, Tarım, limon, Limon üreticisi, hasat uyarısı, üretici, hasat
Link: Limon üreticisine hasat uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız