Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Araban İlçesi Organik Üzüm Yetiştiriciliği

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Araban İlçesinde üzüm bağlarında tarım ilaçları kullanılmadan organik yetiştirilen üzümler yok satıyor.

Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, ilçede organik üzüm yetiştiriciliğinin arttığını ifade ederek, “Üzüm şifa kaynağı besin olarak yıllardır tüketilmekte. Yaraları iyileştirici, saçların bakımı için kullanıldığı gibi boğaz ağrısı için incir, badem yağı ile karıştırılarak da tüketilir. Yapılan araştırmalara göre üzüm, aspirin gibi kanı sulandırdığı ve böylelikle koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu da bilinmektedir. Ayrıca içerisinde bulundurduğu amine asitler, B vitaminleri, mineraller, potasyum, magnezyum ve demir ile bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirir. İnsan vücudunda serbest radikallerin oluşumunun engellenmesinde üzümün yüksek oranda etkili olduğu belirtilmektedir. Arabanlı çiftçilerimiz de tecrübe ve bilgileriyle üzüm bağlarında tarım ilaçları kullanmadan uygun ortamlarda yetiştirdikleri organik üzümlerle insan sağlığına faydalı pekmez ve kurutmalıklar yapmaktadır’’dedi.

Arabanlı çiftçilerden Gümüşpınar Köyü Muhtarı İbrahim Özkan’da, kendi bağında kızlar tahtası, azezi, ağ üzüm, dana burnu, tümmi, gabarcık, peygamber üzümü, Antep karası, Arapoğlu, kırmızı gül gülü, güz kırmızısı ve dumışkı üzümü ürettiğini ifade ederek, “Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinin yetiştiği bölgelerinden birisi olan Araban Ovası’nda ilaç kullanmadan organik üzüm yetiştirmeye başladık. Yetiştirdiğimiz organik üzümlere yoğun ilgi gösteren yöre halkı yerli üzüm dışında üzüm tüketmemeye itina gösteriyor. Organik üzümlerle önümüzdeki günlerde pekmez ve kurutmalıklar da yapacağız “ dedi.
 

Ekleme Tarihi
09.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Araban İlçesi, Organik Üzüm Yetiştiriciliği, Organik Üzüm, üzüm, organik,
Link: Araban İlçesi Organik Üzüm Yetiştiriciliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız