Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Süt Üretiminde Arz Fazlası Beklentisi

KONYA (İHA) - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, bu yıl sütte arz fazlası olacağını söyledi.
 
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli’yi ziyaret ederek süt sektörü üzerinde görüş alış verişinde bulunan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Konya bölgesi süt sanayicileri ile bir araya gelerek sorunları dinleyen ve çözüm noktasında sanayicilerle görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Yörük, sektörde Bursa'ya rakip olabilecek en ciddi potansiyele sahip ilin Konya olduğunu da kaydetti. Kasım ayı ile birlikte süt arzının artmaya başlayacak olmasının beraberinde tüketim problemini de getireceğine dikkat çeken Yörük, önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini bildirdi.

“İÇ TÜKETİM VE İHRACAT TEŞVİK EDİLMELİ”
 
Türkiye’de bu yıl sütte arz fazlası olacağına dikkat çeken Yörük, “Sadece Orta Doğu’da değil dünya piyasasında da rekabetçi olmak için sanayicimiz hammaddeyi dünya piyasa fiyatları ile almalıdır. Oysa ülkemizde başta yem olmak üzere çeşitli girdi maliyetleri sütün fiyatını dünya piyasalarının üzerinde oluşmasına neden olmaktadır. Bu konuda önlemler hep beraber acilen alınmalıdır. Bununla birlikte piyasadaki finansal döngünün zayıf ve vadelerin çok uzun olması Marketler Yasası konusunu tekrar gündeme getirdi. Kısmi de olsa yasada bazı düzenlemelerin yapılması, sektörün gelişmesi açısından önemli olacaktır. Süt ve süt ürünlerinin mutlaka ihracatının teşvik edilmesi gerekir. Bunun yanında tüketim de arttırılmasına yönelik çalışmalar ile sektör istikrarı sağlanmalıdır. Okul sütüne devam edilmesi ve iç tüketime yönelik kamu spotları sektör gelişmesini olumlu etkileyecektir ” dedi.
Kalite esaslı alım sisteminin süt sektörünü istikrara kavuşturacağını ifade eden Yörük, süt fiyatları belirlenirken yağ ve protein miktarı belirleyici olmasının gerektiğini bildirdi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TARIM HERKESE KAZANDIRIR”
 
Tarımsal politikalar oluşturmada paydaşların ve karar vericilerin uyum içerisinde çalışmaları gerektiğini vurgulayan KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, tarımsal üretim, tarımsal sanayi ve tarımsal ticaretin bir mekanizmanın çarkları olduğunu hatırlattı. Kaleli, “Dünyaya entegre olan Türkiye’de, bu çarkların uyum içerisinde çalışması sürdürülebilir bir tarımsal gelir açısından çok önemlidir. Gıda güvenliği, kaliteli üretim, sağlıklı üretim ve tarımsal ticaret açısından en önemlisi rekabet açısından her aşamanın iyi düşünülüp planlanması gerekir. Bu açıdan tarıma entelektüel bir bakış açısı getirmek, var olan entelektüel birikimin etkinliğini arttırmak gereklidir. İstikrar ve güven her konuda olduğu gibi tarım sektörü için de son derece önemli olup, birinin olmadığı yerde diğerinden söz etmek mümkün değildir. Özellikle son 10 yıllık istikrarlı dönemde bazı sorunlara rağmen sektörün ilerleme göstermesi konunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
09.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Süt Üretimi, Arz Fazlası Beklentisi, süt, üretim, SETBİR, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği
Link: Süt Üretiminde Arz Fazlası Beklentisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız