Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Veterinerlerden "Hastalıklı Kurban Kesmeyin" Uyarısı

BURSA (İHA) - Kurban bayramına sayılı günler kala doğu illerinden batıya hayvan nakilleri artarken, uzmanlar, kurallara uyulmaması halinde ortaya çıkabilecek risklere dikkat çekti.
 
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, yaptığı açıklamada, 15-18 Ekim tarihleri arasında kutlanacak kurban bayramının huzur ve sağlık içinde geçmesi için veteriner hekimler, gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri yetkililerinin yanı sıra vatandaşlara da sorumluluklar düştüğünü söyledi. Kurban bayramında kesilen hayvanların bir yılda kesilen havyan miktarının yüzde 25’ine tekabül ettiğine dikkat çeken Sağlam, gerekli kontrol ve denetim yapılmaması durumunda kesim işlemlerinin insan ve hayvan sağlığı açısından riskleri de beraberinde getireceğini ifade etti.
 
Oda Başkanı Sinan Sağlam, öncelikle vatandaşların alacakları kurbanın görünüşüne bakması gerektiğini söyledi. Kesilecek hayvanın yaşına, sağlıklı olmasına, zayıf, halsiz ve iştahsız olmamasına özen gösterilmesini isteyen Sağlam, kesim işlemlerinin de kesimhanelerde ehli tarafından yapılmasının son derece önem taşıdığını kaydetti. Sağlam, "Kurban kesenler insan ve çevre sağlığını korumak için gerekli tedbiri almalı. Etler bir gün bekletildikten sonra tüketilmeli ve stoklama için derin dondurucular kullanılmalı" dedi.
 
Sağlam, hayvanlardan insanlara geçen 200 çeşit hastalık bulunduğunu, kurban bayramlarında bu durumun görülme sıklığının yüzde 30 artış gösterdiğini bildirdi. İnsanlarda görülen hastalıkların önemli bir bölümünün hayvani kökenli olduğunun altını çizen Başkan Sağlam, yetkililerin de hastalıklı hayvanların pazarlara sokulmaması için tedbir almaları gerektiğini belirtti. Sağlam, vatandaşlara da veteriner sağlık raporu olmayan hayvanları, küpe ve pasaportu bulunmayan sığır ve mandaları, gebe, çok zayıf, yeni doğmuş ve hastalık belirtileri taşıyan hayvanları almamalarını tavsiye etti.
 

Ekleme Tarihi
09.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  Veterinerler, Hastalıklı Kurban Kesmeyin Uyarısı, kurban,
Link: Veterinerlerden 'Hastalıklı Kurban Kesmeyin' Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız