Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


‘İyi Tarım Uygulamaları’ 3 bin 700 çiftçiye ulaştı

Tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak amacıyla başlatılan ‘İyi Tarım Uygulamaları’ beş yılda 15 kat arttı. 2007’de 651 üretici ile toplam 53 bin 607 dekar alanda başlatılan uygulama, 2012 yılında 3 bin 676 çiftçi ve 837 bin dekarlık alana ulaştı. İyi tarım üretiminin her yıl yüzde 10 genişlemesi hedefleniyor.

Tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak amacıyla başlatılan ‘İyi Tarım Uygulamaları’ (İTU) gittikçe yayılıyor. Son iki yıldan bu yana uygulamaya geçen çiftçi sayısında önemli artış yaşanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İTU yapılan alan miktarı, son beş yılda 15 kat arttı. 2007 yılında 651 üretici ile toplam 53 bin 607 dekar alanda başlatılan İTU, 2011 yılında 3 bin 42 çiftçi ve 499 bin 632 dekar tarım alanına ulaştı. 2012 yılında ise İyi Tarım’a geçen çiftçi sayısı 3 bin 676’ya, uygulama alanı da 837 bin dekara yükseldi. Her yıl üretici sayısında yüzde 10 artış hedefleniyor. Kontrollü ilaç kullanımını ve kayıtlı bir yetiştirme sürecini öngören İTU kapsamında çiftçinin uyması gereken 236 kriter bulunuyor. Bakanlık, İTU’yu geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla iyi tarım yapan çiftçilere meyve sebze üretim alanlarında dekar başına 25, örtü altı üretim alanları için 100 TL destek veriyor. Ayrıca 2007 yılından beri indirimli tarım kredisi desteği sağlanıyor. Hallere girişte de sertifikalı ürünlerden rüsum alınmıyor. Sertifikalı üretim modeli, geçen yıl hayvancılık ve beyaz et üretiminde de uygulanmaya başladı.

Sektörde İTU’nun önemi gittikçe artarken gıda güvenliğine ilişkin artan müşteri hassasiyeti de sertifikalı üretimi aranır hale getirdi. Sertifika sayesinde ürünün tohumdan sofraya kadar her aşaması kayıt altına alınıyor. Oluşturulan izlenebilirlik sayesinde ürün üzerinde numara bulunuyor. Bu numaradan hangi ürün ne zaman üretilmiş, hangi kontrol kuruluşu tarafından sertifikalandırılmış, hepsi görülebiliyor. İTU sertifikası, yetkilendirilmiş özel kuruluşlar tarafından düzenleniyor. Geçmek isteyen üreticiler, bu kuruluşlara başvuruyor. Bu kuruluşlar da üretimin ilk aşamasından başlayarak tüketime kadarki işlemlerin İTU kriterlerine uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ederek sertifikalandırma işlemini yürütüyor. Sertifika kuruluşları arasında bulunan ECAS Türkiye Genel Müdürü Osman Yalçın Tekinarslan, iyi tarımın meyve sebze tedarik eden süpermarketler için önemli bir kriter haline gelmeye başladığına dikkat çekiyor. Müşterinin tarım ürünleri başta olmak üzere yediği ürünlerden emin olmak istediğini belirten Tekinarslan, “Artık tüketici, eskisine göre daha bilinçli. Ne yediğini ve ürünlerdeki riskleri bilmek istiyor. Süpermarketler de tüketiciden gelen talep sonucu raflarında bu ürünlere daha fazla yer veriyor.” diye konuşuyor. Tekinarslan, İTU’nun gıda güvenliğinin yanı sıra üretim kalitesini de artırdığını aktarıyor. Control Union Gözetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Müdürü Hüsamettin Işıklı da İTU’nun desteklemelerle çok hızlı ilerlediğini vurguluyor. Perakende sektöründe de ‘iyi tarım’ algısının oluşmaya başladığını vurgulayan Işıklı, şunları kaydediyor: “Türkiye, bu tür sistemleri yeni tanıyor. Başladığımız noktadan bugüne büyük gelişmeler var. Önümüzdeki beş altı yıl içinde bu üretim modelleri tamamen yerleşecek. Özellikle perakende açısından bir standart haline gelecek.”
 
İyi Tarım Uygulamaları
 
Üreticilere faydaları

İç ve dış pazarda tercih edilme sebebi.

Eşit rekabet şartlarında önde.

Perakendecilerle nitelikli anlaşma sağlıyor.

Kaliteli ürün yetiştiriciliğine imkân sağlıyor.

Uzun vadede maliyette düşüş, kârda artış sağlıyor.

Tarım desteklerinden öncelikli faydalanılıyor.

Tüketicilere faydaları

Gıda güvenliği ve insan sağlığıyla ilgili riskleri azaltıyor.

Ürünün kaynağı hakkında yeterli bilgiyi sağlıyor.

Kalite ve güvenilirlik sağlıyor.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Zeytinyağı ihracatı, rekor kırıyor, zeytin, zeytinyağı, ihracat, Ege İhracatçı Birlikleri, EİB
Link: ‘İyi Tarım Uygulamaları’ 3 bin 700 çiftçiye ulaştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız