Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ayçiçeği üreticisi fiyat bekliyor

Ayçiçeği üreticisi, yurtdışı fiyatlarının aşırı düşmesinin sıkıntısını yaşıyor. Geçen sezon kilogramı 1 lira 50 kuruş olan ayçiçeği fiyatı, bugünlerde 95 kuruş ile 1 lira 8 kuruş arasında değişiyor.

Önceki hafta Konya Şeker’in geçen yıla kıyasla düşük fiyat vermesi ile başlayan kriz, Başbakan’a mektuba kadar vardı. Hasat döneminde ithal fiyatlarının aşağı inmesi ile üreticinin zor günler geçirdiğini söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde sektör zora girecektir ve bu, sadece yağ sektörünü değil, küspe ihtiyacı nedeniyle hayvancılığımızı da olumsuz etkileyecektir.” dedi. Yağlık ayçiçeğinde kilogram başına destek 24 kuruş. Bunun artırılması isteniyor. İthal edilen 783 bin ton ham ayçiçeği yağının sadece 81 bin tonuna Gümrük Vergisi uygulanmasının da piyasa dengelerini bozduğunu söyleyen Bayraktar, Başbakan Erdoğan’a mektup da gönderdi. Burada çiftçi desteğinin artırılmasının yanında ayçiçeği hasadı döneminde ürün ithalatı yapılmaması gerektiğini de belirtti. Yağlık ayçiçeği, ayçiçeği tohumu unu, kaba unlarında tonuna 675 dolar, ayçiçeği tohumu yağına 1.500 dolar gözetim uygulanıyor. Bayraktar’a göre bu rakam, üreticiyi korumakta yeterli değil. Bu sebeple gözetim uygulaması fiyatının 850 dolar/tona yükseltilmesini isteyen TZOB Başkanı, ürün fiyatlarında yaşanan gerilemenin önlenmesi amacıyla 2010-2011 yıllarında ayçiçeği, ayçiçeği ürünleri ithalatında bir yöntem olarak kullanılan tarife kontenjanının, bu yıl da uygulanması gerektiğini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Dünya Ticaret Örgütü kararları ve Gümrük Birliği anlaşmasının, Türkiye’de ayçiçeği ve pamuk üretimini sınırladığını söyledi. Bunun sonucu olarak 2012’de 4 milyar doların üzerinde bir meblağın ayçiçeği ürünleri ve pamuk ithalatı için harcandığını söyleyen Bayraktar, buna karşın birçok Avrupa ülkesinin kendi çiftçisini koruduğunu söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ayçiçeği üreticisi, fiyat bekliyor, ayçiçeği, üretici, fiyat, TZOB
Link: Ayçiçeği üreticisi fiyat bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız