Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bakanlıktan "tarım ilacı" açıklaması

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında, Türkiye'de bitkisel üretimde fazla tarım ilacı kullanıldığı ve ilaçların hiçbir laboratuvarda pestisit analizinin yapılamadığı haberlerine ilişkin açıklama yaptı.
 
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, Türkiye'de bitkisel üretimde fazla tarım ilacı kullanıldığı ve bu ilaçların hiçbir laboratuvarda pestisit analizinin yapılamadığı şeklinde haberlere yer verildiği hatırlatılarak, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapma ihtiyacı duyulduğu ifade edildi.

Türkiye'de 30 farklı ekolojik bölgede yaklaşık 92 milyar lira değerinde 165 çeşit tarımsal ürün üretildiği ve 339 zararlı organizma ile mücadele edildiği belirtildi. Türkiye'nin üretim değeri açısından dünyanın 7. büyük tarımsal gücü olduğu halde tarım ilacı kullanım miktarına göre 19. sırada yer aldığı bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin yıllık tarım ilacı kullanım miktarı yıllara ve iklime bağlı olarak değişmekle birlikte 2002 yılında 55 bin ton iken alınan tedbirler sonucu bu rakam 2012 yılında 40 bin tona inmiştir. Oransal olarak da ülkemizde pestisit kulanım oranı hektara 1,3 kilogram ile dünyanın önemli tarım ülkelerinin çok gerisindedir.
 
Bu rakam örneğin Kosta Rika'da 51, Hollanda'da 9,4, Portekiz'de 4,3, Yunanistan'da 2,8 ve Almanya'da 2,5 kilogramdır. Bakanlığımızca zirai ilaç kullanımının azaltılması amacıyla biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan üreticilerimize 2010 yılından itibaren destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, Türkiye'de ilk kez ruhsatlandırılacak olan tarım ilaçları için kullanılan aktif maddenin Avrupa Birliği (AB) veya G-8 ülkelerinde ruhsatlı olması şartı aranmakta, böylelikle toksikolojik riskler azaltılmaktadır. İnsan sağlığı için risk taşıyan tarım ilaçları AB ile uyumlu olacak şekilde kullanımdan kaldırılmış olup, ülkemizde bugüne kadar 181 adet pestisit yasaklanmıştır. Türkiye'de 42 adet kamu, 83 adet özel olmak üzere toplam 125 adet kalıntı analizi yapabilen laboratuvar bulunmakta olup ülkemizde tüm pestisitlerin kalıntı analizi yapılabilmektedir."
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakanlık, tarım ilacı, açıklama, tarım, ilaç, ilaçlama
Link: Bakanlıktan 'tarım ilacı' açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız