Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tahıl fiyatlarına neler oluyor?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayının başında yayınladığı Gıda Fiyat Endeksi’ne göre dünya çapında tahıl ve yağ fiyatları düşmeye devam ediyor. Üretimde yaşanan artış ise kuraklık kabusundan kurtulmanın coşkusunu yaşayan mısırda yoğun şekilde hissediliyor.


Temmuz ayına oranla yaklaşık yüzde 2 oranında iniş gösteren total fiyat endeksi, geçtiğimiz yılın Ağustos ayına göre ise yüzde 5,1 daha aşağı seviyede. Bu rahatlamanın esas aktörleri ise tahıl ve yağ ürünleri. Temmuz ayından bu yana tam 7,2 oranında bir fiyat düşüşü gösteren tahıl ve yağ ürünleri 2012 Ağustos’una göre dünya çapında neredeyse yüzde 20 ucuzlamış durumda. Uzun bir süredir düşüş eğilimi gösteren tahıl ve yağ ürünlerine karşın şekerde yaşanan pahalılaşma ise toplamda ciddi bir etki yaratmış değil.

FAO’nun tahminlerine göre küresel tahıl üretiminin 2013 itibariyle 2 milyar 492 milyon tona çıkması bekleniyor. Bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde 7,7’lik bir büyümeye işaret ediyor. Buğdaydaki yüzde 7,6 seviyesindeki rekolte de bu büyümeye paralel. 2012’ye oranla yüzde 1,3 büyüyen pirinç üretimi ise buğdayın yanında mütevazı kalıyor. Tahıl ürünleri arasında asıl patlamayı yapan ise mısır. Geçtiğimiz yıl ABD’deki kuraklık krizinin vurduğu mısırda bu yıl için tahmin edilen 343 milyon tonluk artış 4’te 1’lik bir artış anlamına geliyor.

Yeni sezonda tahıl ürünleri tüketiminin de dünya genelinde yüzde 3,2 artması bekleniyor. Kişi başı yıllık tahıl tüketiminin ortalama 152 kg olacağı hesaplanırken, bunun 67 kg’sini buğday, 57 kg’sini ise pirinç oluşturuyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tahıl fiyatları, tahıl, FAO, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
Link: Tahıl fiyatlarına neler oluyor?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız