Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Karslı besicilerin çağrısı: İthal hayvana ihtiyaç yok

Kars hayvan pazarında besiciler geçen yıl önü kesilen ithal hayvanın bir daha önünün açılmamasını istiyor. Kars Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Metin Durmuş hükümetin ve halkın bu konuda uyandığını ve Kars’ta tüm Türkiye’ye hatta dünyaya ihraç edilecek kadar hayvanın olduğunu söyledi.


Durmuş, Cihan Haber Ajansı (CİHAN) muhabirine yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan sayısını besi durumunu ve fiyatlarını değerlendirdi. Kars’ta şu anda Türkiye’nin dışında yurt dışına ihraç edilecek kadar hayvan mevcudunun bulunduğunu bunun en açık göstergesinin ise Kars hayvan pazarı olduğunu açıkladı. Durmuş, Kars hayvan pazarında günlük ortalama bin ile iki bin hayvanın satıldığını ve ertesi gün ise yine hayvan pazarının dolu dolu olduğunu sanki hayvanların hiç eksilmediği üzerinde durarak, "Hayvanımız çok, dün 40 haneli bir köye gittim, 3 bin inek o köyde var. 3 bin inek demek, 3 bin dana demektir. Yani bizim hiç hayvana ihtiyacımız yoktur." dedi.

Bu yıl hayvan fiyatlarının ucuz olduğunu belirten Durmuş, bugün ineğin canlı kilosunun 4, 5 ve 6 lira olduğunu, dananın kilosunun ise 10 lira olduğunu ifade ederek, "Şu anda bizim ithalata hiçbir ihtiyacımız yoktur. Ette de bir sıkıntı yoktur. Türkiye’nin her tarafında 15 bin 5 yüze kesim yapılıyor." dedi.

Kurbanlık alacak vatandaşların bu yıl 3 ile 4 bin liraya rahat hayvan bulacaklarını vurgulayan Durmuş, "Geçen yılla bu yıl arasında değişen bir şey yoktur. Tek değişiklik besidedir. Bu yıl hayvanlarımız ürünün çok almasından dolayı iyi beslendiler." dedi.

Gelinen noktada birilerinin ithalatın önünü açmak için çalıştığına da değinen Durmuş, hükümetin ve Tarım Bakanının bu konuda uyandığını ve bu hayvancılığı bitirici söylentilere kulak asmadıklarını ve artık herkesin ihraç edilecek kadar hayvanlarının olduğunu bilmelerini istediklerini kaydetti.

"KARS HAYVANININ LEZZETİ BESLENDİĞİ MERALARDAN GELİYOR"

Batıda kurbanlık alacak bir vatandaşın neden Kars hayvanını tercih etmeli sorusuna da cevap veren Durmuş, Kars’ta havyaların doğal ortamlarda, yayla ve meralarda çiçeklerle beslendiğini, iç bölgelerin hayvanlarının ise küspe yedikleri için etlerinin lezzetsiz olduğunu söyledi.

Hayvan Tüccarı Bahattin Çakırca ise bu yıl ortalama bir dişi hayvanın fiyatının, bin 500 ile 2 bin lira arasında olduğunu, erkek hayvanların ise 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında olduğunu ifade etti.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
12.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karslı besiciler, çağrı, İthal hayvan, ihtiyaç yok, hayvancılık, ithalat, hayvan, kurbanlık, kurban, Metin Durmuş
Link: Karslı besicilerin çağrısı: İthal hayvana ihtiyaç yok




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız