Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Baklavacılar, stokcuları Gıda Bakanlığı’na şikayet etti

Baklava Üreticileri ve Tatlıcılar Derneği (BAKTAD) baklava ve tatlı imalatçılarının temel girdilerinden olan Antep fıstığı fiyatlarında yaşanan aşırı ve spekülatif artışı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine aktardı.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil’e görüşen Gaziantep, İzmir, Adana, Bursa, Ankara bölgesinden BAKTAD üyeleri, İthalatın serbest bırakılmasını ve ithalat fonunun kaldırılmasını talep ettiler. Bakanlık yetkilileri ise spekülatörlerin denetleneceğini, Gaziantep’te sıkı bir denetime başlanacağını belirtti.

BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım’ın başkanlığında İzmir, Adana, Ankara, Bursa bölgesinden BAKTAD üyeleri ve sektör temsilcileri, Ankara’ya giderek Gıda Tarım ve Hayvancılıke Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi. BAKTAD Heyeti, sundukları raporda şu bilgileri ortaya koydu; “Günlük ortalama 500 ton baklava satışının gerçekleştiği ülkemizde, yaptığımız araştırmalar neticesinde, baklava satışlarının yüksek oranda arttığı Ramazan ayında, baklava satışlarında diğer Ramazan aylarına göre yüzde 25-30 oranında düşüş olduğu görülmüştür. Bu düşüş günümüzde de devam etmektedir. Tüm bunlarla birlikte sektörümüz, baklavanın en önemli hammaddesi olmasının yanında, maliyet açısından da yüksek değeri olan Antep Fıstığındaki rekor fiyat artışları ile daha çok sıkıntı çekmektedir. Geçtiğimiz yıl ortalama 30-35 liradan alınan iç Antep Fıstığı fiyatı bugün itibari ile 73 lirayı geçmektedir. Bir sene boyunca ithalatın serbest bırakılmalı. Aynı zamanda ithalattaki fonda kaldırılmalı."

Antep fıstığında son günlerde iç piyasa fiyatlarındaki aşırı ve spekülatüf artışın baklava üreticileri kadar, çikolata, helva ve dondurma vb. tüm diğer gıda sektörlerini de etkilediğini ifade eden BAKTAD heyeti, “Bu fiyat artışları ayrıca tüm kuruyemiş piyasasında spekülatif artışlarında yaşanmasına neden olmaktadır. Örneğin; Ocak ayında 35 liraya alınan fıstık, bugün itibariyle 73liraya geçmiş durumdadır. Yeni beklenti 80 lira ve üzeri olmasıdır ve maalesef mevcut piyasada fiyatı belirleyen arz-talep dengesi değil yalnızca stokçulardır. Sektör olarak biz, yaşanan bu fiyat artışları sonucunda tüketicileri kalitesiz, sağlıksız ürünlere yönlendirmemek adına maliyetlerimizin arttığı oranda ve yeterli derecede ürünlerimize zam yapamıyoruz. Antep fıstığında bu oranlarda fiyat artışını gerektirecek hiçbir faktörün mevcut olmamasına karşın, ithalat yasağını fırsat bilerek, stoklarında hâlâ geçen senenin ürünleri bulunmasına rağmen stok yapmaya devam eden ve suni fiyat artışına neden olan spekülatörler sadece bizlere değil ülke ekonomisine zarar vermektedirler." ifadelerini kullandı.

Bakanlık yetkilileri Kutbettin Arzu ve Nihat Pakdil, sorunun çözümü noktasında anında tedbir alacaklarını belirterek, "Kısa ve uzun vadeli çözümlerimizi önerilerinizi de dikkate alarak acil şekilde devreye sokacağız. Antep Fıstığı üzerinden spekülasyon yapan ve rant devşirmeye kalkışanları deşifre ederek sektörün rahatlamasını sağlayacağız. Yaşanan bu sıkıntıların kaynağına inerek, köklü çözümler üretilmesi noktasında da daha aktif çalışmalar gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin milli tatlısı olan baklavanın üretilmesi ve baklavayı üreten sektör temsilcilerimizin daha rahat bir şekilde çalışması, sektörün huzur içinde olması bizim en önemli görevlerimiz arasındadır." açıklamasını yaptı.

Bakanlık yetkilileri spekülasyonun önlenmesi için sıkı bir şekilde spekülatörlerin üzerine gidileceğini belirterek, "Gaziantep’te sıkı bir şekilde denetime başlanacak." dedi. 
 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
11.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Baklavacılar, stokcular, Gıda Bakanlığı, şikayet etti, baklava, Gaziantep, BAKTAD
Link: Baklavacılar, stokcuları Gıda Bakanlığı’na şikayet etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız