Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Antepfıstığı Fiyatları İle İlgili Çalışma Başlattı'

GAZİANTEP (İHA) - AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı, Antepfıstığı ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca çalışma başlatıldığını açıkladı.

Milletvekili Sarı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Antepfıstığı ile ilgili son günlerde üretici, tüccar, Antepfıstığını hammadde olarak kullanan kesimler tarafından çeşitli düşünce ve açıklamaların olduğunu takip ediyoruz. Bu çerçevede özellikle Antepfıstığı konusunda geldiğimiz noktada yapılmış ve yapılmakta olan birçok çalışma bulunuyor. Antepfıstığı konusunda sayın Bakanımız Fatma Şahin başkanlığında her zaman Antepfıstığının hak ettiği yerde olması üreticinin alın terinin karşılığını alması ve Antepfıstığının üretimi, işlenmesi, tanıtımı ve pazarlamasında karşılaşılan sorunların çözümü için İlgili Bakanlıklar nezdinde birçok girişim ve çalışmalarda bulunduk.
 
Fıstığın ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtımının yapılması için Antepfıstığı Tanıtım Grubu kuruldu. Özellikle Uluslararası fuarlara katılım sağlandı. Fıstık işleme tesislerinin modernizasyonu için Tarım Bakanlığınca, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında işletmelere hibe desteği verildi. Damlama sulama yapmak isteyen çiftçilerimize hibe desteği verildi. Üreticilere yönelik eğitim çalışmaları yapıldı.
 
Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz bu sene hariç her yıl Uluslararası Altın Fıstık Festivali düzenledi. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde de sayın Bakanımız Fatma Şahin ve Gaziantep Milletvekillerimizin talebi doğrultusunda tarım bakanımızın talimatıyla, Antepfıstığı ile ilgili üretici temsilcilerimizin, sivil toplum kuruluşlarının, oda ve borsa başkan ve temsilcilerinin, bakanlık bürokratlarının ve teknik elemanlarının katıldığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısının başkanlık ettiği bir sektör toplantısı da tertip edildi. Yapılan toplantıda özellikle önümüzdeki zaman içerisinde Antepfıstığı ile ilgili bu güne kadar karşılaşılan sorun ve problemlerin çözümü için, fıstıkta rekolte artışının sağlanması, fiyat istikrarının oluşması, üretimde kalitenin arttırılması, ihracatta karşılaşılan problemlerin çözümü, ihracatın arttırılması, iç piyasada talebin arttırılması, fıstık üretimin kayıt altına alınması yönünde yapılması gerekenlerin görüşüldüğü toplantıda özellikle Antepfıstığı üretiminin Prim Bazlı Destekleme kapsamına alınması konusu ele alındı. Tüm tarafların dinlendiği toplantı sonunda Antepfıstığı için olumlu ve güzel kararlar çıktı. Toplantımızda alınan kararlar bakanlık yetkilileri tarafından bir rapor haline getirildikten sonra bizlerde sayın bakanımızın başkanlığında Gaziantep milletvekilleri olarak işin Ankara boyutunda bir yol haritası hazırlayarak Antepfıstığın hak ettiği yere gelmesi, üreticilerimizin tüccarların ve tüketicilerin mağdur duruma düşmemesi için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da konunun takipçisi olacağız. Geçen yıl Antepfıstığının var yılı olması nedeniyle rekolte çok fazlaydı rekolte fazla olunca fiyatta da bir miktar gerileme olmuştu. Fakat bu yıl hem yok yılı olması hem de dolu afeti olmasından dolayı fıstık üretiminde bir miktar azalma yaşandı. Buna rağmen bu seneki üretimle birlikte geçen yıldan devreden Antep Fıstığının şuanda piyasada alım satımı devam ediyor. Tabi piyasanın arz ve talep dengesi çerçevesinde geçen yıl fiyatlar biraz geriye gitmişti bu sene de az olunca fiyatlarda artış da kaçınılmaz olmuştur. Bu fiyat artışlarının tüketime olumsuz yansımasına meydan verilmemelidir” dedi.
  

Ekleme Tarihi
12.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Antepfıstığı Fiyatları, Çalışma Başlattı, Mehmet Sarı
Link: 'Antepfıstığı Fiyatları İle İlgili Çalışma Başlatıldı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız