Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dünya Yayım Bilim İnsanları Antalya’da Buluştu

İlki 1973 yılında Helsinki’de düzenlenen Avrupa Yayım Eğitimi Kongresi (European Extension Education Seminar), 40.yılında 2-6 Eylül 2013 tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi.
 
Avrupa Birliği ülkeleri yanında Uganda, Arjantin, Ukrayna, İran, Mısır, Benin ve Amerika gibi birçok farklı ülkeden katılımcıları bir araya getiren kongre Rixos Downtown Hotelde gerçekleştirildi. Kongrenin ana teması Dünyada Yayım Eğitimi ve bununla ilgili olarak Kırsal Kalkınma, Tarımsal yayım, bilişim teknolojileri ve innovasyonlar, kırsal kadın, kırsal turizm gibi konuları kapsadı (“Extension education worldwide: trends, challenges and cases ). Kongre web sayfasını www.esee1973.org 72 ülkeden, yaklaşık 3 binden fazla meslek insanı ziyaret etti. Kongre başlığında Avrupa olmasına rağmen Dünyadaki 20den fazla ülkeden yayım bilim dalında çalışan veya uygulanmada yer alan 80 den fazla yayımcı katıldı.
Kongreye katılan akademisyenler, dünya genelinde tarımsal yayım ile ilgili yaşanan eğilimler, sorunlar ve olaylar hakkında kendi görüşlerini ve tecrübelerini paylaşma fırsatı buldular. 54 sunulu ve 14 poster bildirinin yer aldığı kongrede üç tane de genel ortak oturum gerçekleştirildi. Akademisyenlerin kongrede sunduğu çalışmalar birarada toplanarak kitaplaştırıldı.
 
 
İÇERİĞİ ZENGİN BİR PROGRAM
 
21. Avrupa Tarımsal Yayım Eğitim Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ yönetimi ve koordinasyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, BAKA Ajansı, Antalya Ticaret Borsası, Manavgat Ziraat Odası destekleriyle Antalya’da gerçekleştirildi. Dünyanın birçok ülkesinden yabancı akademisyenin katılımı ile düzenlenen Avrupa Tarımsal Yayım Eğitim Kongresinin açılışında EXPO 2016 Antalya tanıtım filmi gösterimi yapıldı ve büyük beğeni topladı.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve 21. Avrupa Tarımsal Yayım Eğitim Kongresi Koordinatörü Prof. Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ ‘ın açılış konusmasıyla başlayan kongrede, Prof.Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ, son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı faaliyetler ile birlikte tarımsal yayımın ve tarımsal danışmanlığının gündemin ön sıralarına yükseldiğini belirtti. Prof.Dr. ÖZÇATALBAŞ, bu sebeple Dünya Yayım Kongresinin Türkiye'nin mevcut bilgi ve birikimlerine değer katmak açısından son derece büyük önem taşıdığını vurguladı.
 
 
                                  
 
 
Katılımcıların çok önemli bölümünün akdemiysen olmakla birlikte uygulayıcıların da olduğunu kaydeden Prof.Dr. ÖZÇATALBAŞ, “Türkiye'den de özellikle GAP bölgesindeki Kalkınma Bakanlığı'nın faaliyetleriyle ilgili arkadaşlarımız da sürecin içerisindeler. Farklı bölgelerden farklı arkadaşlarımızla birlikte 4 günü bu önemli aktiviteyle birlikte geçireceğiz” dedi.
Tarım sektöründe eğitimin büyük önemi olduğunu belirten Grow Fide A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan ÜNAL ise, artan nüfus sebebiyle tarım alanlarında ürün verim miktarının modern seralarla, tekniklerle artırılması gerektiğini ve bu yönde tarımsal gelişimi sağlamak için özel sektör üniversite işbirliğinin sürekli devam etmesi gerektiğini, bu amaçla çalışılmasının önemli yararlar sağlayacağını belirtti.
Daha sonra Batı Akdeniz Tarım Sektörü, BAKA’nın çalışmaları ve destekleri hakkında Alaattin ÖZYÜREK tarafından bilgilendirici bir sunum yapıldı.
 
 
                               
 
 
Program kapsamsında; Yabancı akademisyenler, BATEM ve GROW FİDE yi ziyaret ettiler.
 

                                  


BAKA 2011 Mali Destek Programı kapsamında hibe desteği kazanan Manavgatlı Üreticilerden Zeytinyağı Üretim Hamlesi Projesi sahibi Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim METİN ve Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizasyonuyla Manavgat tarımı ve gelişme potansiyelini tartışıldı.. BAKA’nın desteğiyle kurulan işletmede üretimde verimliliğin artışındaki yükseklik akademisyenlerin oldukça ilgisini çekti. Karşılıklı işbirliği imkânlarının değerlendirildiği görüşmenin ardından Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim METİN,Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol TUNCEL’in katılımı ile akademisyenlere akşam yemeği verildi. Manavgat Şelalesi’nde hatıra fotoğrafı çektiren yabancı akademisyenler, Side’de Apollon Tapınağı’nı ziyaret ettikten sonra 13. Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nin açılışında Viyana Klasik Orkestrası ve Balesi’nin konserini izledi. Gezi programının son günü Kaleiçi’ni gezen akademisyenler tarihi mekân ile ilgili hayranlıklarını ifade etti.
 
                                  

 
İkinci günde ise Yayım sistemleri, kırsal kadın, yayımda eğilimler konuları tartışıldı. Öğleden sonra ise Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü ve Müzesi ziyaret edilerek Merkez Müdürü Kayhan DÖRTLÜK ve görevliler tarafından katılımcılar bilgilendirildiler. Daha sonra yine Koç Vakfı tarafından günümüze kazandırılan Selçuklu Camisi ziyaret edildi. Katılımcıların ilgiyle gezdiği ve dinlediği görüldü. Bunu takiben Kale içi, Yat limanı ve yat gezisi yapılarak gün tamamlandı.
 

                                  
 
 
Üçüncü günde ise Kırsal Kalkınma ve Yayım, yayım eğitimi ve danışmanlık sistemleri, iklim değişikliği ve gıda güvenliği üç paralel oturumda tartışıldı. Öğleden sonraki ortak oturumda ise; yayım bilimi ve yayım sivil insiyatif kuruluşlarının rolleri tartışıldı. Prof.Dr. ÖZÇATALBAŞ tarafından önerilen Avrupa Yayım Eğitimi İnisiyatifinin oluşturulması (European Society of Extension Education) üzerinde duruldu ve katılımcılar tarafından olumlu görüşler ifade edildi. Öğleden sonra ise Akdeniz Üniversitesi Kampüsü ve Ziraat Fakultesine gezi düzenlendi. Türkiye de yayım eğitimi ve Ziraat Fakültesi eğitimi üzerine Dr. Özçatalbaş tarafından bilgi sunuldu.

Dördüncü günde ise Yayımın güncel konuları ve eğilimler, yayımda bilişim teknolojileri kullanımı ve yayım eğitimi paralel oturumlarda tartışıldı. Kapanış ortak oturumunda Prof.Dr.Volker HOFFMANN oturumu yönetti. Oturumda Prof.Dr. Burton SWANSON, Prof.Dr. Alex KOUTSOURIS, Prof.Dr.Artur CRISTOVAO ve Prof.Dr.Orhan ÖZÇATALBAŞ yer aldılar. Yine 22.ESEE Kongresini düzenlemek üzere Hollanda’dan Prof.Dr.Martin MULDER söz alarak katılımcıları 2015 yılında Wageningen Üniversitesine davet etti ve konuşmacılar toplantıyı içerik ve etkinlikler bakımından mükemmel olarak nitelendirdiler. Toplantı Prof.Dr.Orhan ÖZÇATALBAŞ’ın genel değerlendirme yaptığı sunuşla sona erdi.
 
                                 

Ekleme Tarihi
13.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dünya Yayım, Bilim İnsanları, Antalya, Esse, Avrupa Yayım Eğitimi Kongresi, EXPO
Link: Dünya Yayım Bilim İnsanları Antalya’da Buluştu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız