Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için çalışma başlatıldı

TRABZON (CİHAN)- Trabzon Ticaret Borsası (TTB)'nın, fındıkta yaşanan verim ve kalite kaybını gidermek amacıyla il genelinde uygulamaya karar verdiği proje, Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün kontrolünde yürütülecek.
 
TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’nun, haftabaşında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'le yaptıkları görüşmeden sonra "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma" projesinin ön hazırlıklarına başlandı. Bakanlık tarafından Fındık Araştırma İstasyonu’na talimat verilerek, TTB koordinasyonunda başta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere fındıkla ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılarak projenin desteklenmesi istendi. Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı başkanlığındaki uzman heyet, Trabzon’a gelerek Cirav ve Köleoğlu ile proje hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Müdür Kızılcı, yaptığı açıklamada kuruluş olarak verim ve kalitenin arttırılmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, “Borsanın böyle bir çalışmaya, hem de Trabzon gibi verimin gittikçe düştüğü bir yörede öncülük etmesi önemlidir. Bu alanda kısa, orta ve uzun vadeli projeleri hayata geçirebilirsek, Trabzon’da dekarda 70-80 kiloya kadar düşen verimi, 200 kilonun üzerine rahatlıkla çıkarabiliriz. Bunun için de fındık bahçelerinin yeni dikim sistemlerini de kullanarak tesisi, gençleştirilmesi, toprak analizleri yapılabilir, üreticilerde görsellikler yaratılarak eğitilebilir.” dedi. Cirav ve Köleoğlu da söz konusu çalışmalara vakit geçirilmeden başlanmasını arzu ettiklerini ve her türlü desteği vereceklerini belirtti. Başkanlar, bunun için bazı ilçelerde örnek bahçeler teşkil etmek amacıyla dört beş yıllığına kiralama yapacaklarını bildirdi.

Hazırlıklarına başlanan proje kapsamında bahçeler kiralanıp bunlarda yeniden dikim, gençleştirme ve toprak bakımları yapılacak. Fındık üreticileri, imece toplantıları düzenlenerek bilgilendirilecek. Fındıkta toplama ve kurutma işleminde makineli sistemin uygulanması için teknik çalışmalarda bulunulacak. Üreticilere afiş ve broşür gibi materyaller dağıtılacak, konuya duyarlı hale gelmeleri sağlanacak. CİHAN

Ekleme Tarihi
14.09.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için çalışma başlatıldı
Link: Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için çalışma başlatıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız