Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Fıstık fiyatlarındaki spekülasyon Diyarbakır kadayıfını vurdu

Fıstık fiyatlarında yapılan spekülasyon Diyarbakır’ın meşhur kadayıfını da vurdu. Antep fıstığının kilosunun son birkaç ay içerisinde 35 TL’den 73 TL’ye yükselmesi nedeniyle kadayıfçılar zor duruma düştü. İlk etapta kadayıfa 3 TL zam yapan üreticiler, önümüzdeki günlerde yeniden fiyat artırma zorunda kalabileceklerini belirtiyor.


Diyarbakır’ın en büyük kadayıf üreticilerinden Sıtkı Usta’nın oğlu Ahmet Altunbay, fiyat artışlarının stokçuların spekülasyonu olduğunu belirterek, “Bunda üretici ve tüketici kaybederken, birkaç büyük tacir kazanmaya devam ediyor. Stoklanan fıstık azar azar piyasaya sürülüyor. Bakanlık derhal müdahale etmeli.” dedi.

Gaziantep, Şanlıurfa ve ilçelerinde üretilen fıstığın simsarlardan dolayı karaborsa oluştuğunu anlatan Altunbay, Antep fıstığının kilosunun 73 TL'ye çıktığını dile getirdi. Birinci kalite olan boz fıstığın bu yıl az üretildiğinin belirtilmesine rağmen, ikinci kalite fıstığın fiyatının 60 TL’ye yaklaştığını belirten Altunbay, müşterilerini mağdur etmemek için fıstıklı kadayıf üretimine zararına devam ettiklerini kaydetti. Altunbay, “Gaziantep'te çok ciddi bir fıstık stoklaması yapıldığını duyduk. Diyarbakır kadayıfının hammaddesi olarak fıstık olmazsa olmazımızdır. Antep fıstığıyla ilgili bu karaborsa durumu devam ederse bizim gibi büyük esnaf da küçük esnaf da kısa sürede batacaktır. Bakanlık, buna derhal müdahale etmelidir.” diye konuştu.

Türkiye’nin komşularından İran ve Afganistan’da ciddi fıstık üretimi olduğunu anlatan Altunbay, bakanlığın birkaç aylığına ithalat izni vermesi durumunda fırsatçıların ellerindeki fıstığı piyasaya süreceklerini belirtti. Fıstıktaki fiyat artışına rağmen kadayıfa ciddi bir zam yapmadıklarını anlatan Altunbay, müşterilerini fiyat artışı ile karşı karşıya bırakmama konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Altunbay, bu aşamada tamamen zarar ettiklerinden kadayıfın kilosuna 3 TL’lik bir zam yaptıklarını, bunun nedenini de müşterilerine anlattıklarını kaydetti. 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
15.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fıstık fiyatlarındaki spekülasyon, Diyarbakır kadayıfını vurdu, kadayıf, fıstık, antepfıstığı, tatlı
Link: Fıstık fiyatlarındaki spekülasyon Diyarbakır kadayıfını vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız