Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Karadenizli fındık çiftçisi, 'tak tak' yöntemiyle domuz savıyor

Karadenizli fındık üreticisi, mahsullere zarar veren yaban hayvanlarına karşı 'tak tak' sistemiyle domuz savıyor.


Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Kirsinler köyündeki fındık üreticilerinin başı, yabani hayvanlarla dertte. Son yıllarda özellikle fındık bahçelerine dadanan domuz ve ayı gibi yabani hayvan sürülerine karşı ilginç yöntemler geliştiren köylüler, son çare olarak 'tak tak' olarak tabir ettikleri sisteme başvurdu.

Domuz sürüleri ve ayıların fındık bahçelerinde fındık dallarını kırarak mahsulleri yemesi, çiftçiyi mağdur ediyor. Yabani hayvanlara karşı tel örgü, radyo sesi, koku ve tüplü patlayıcı düzeneği gibi çeşitli yöntemlere başvuran Kumluca beldesi Kirsinler köyü sakinleri, son çare olarak bahçelerin belirli noktalarına tak tak sistemi kurdu.

ÇİFTÇİNİN YABANİ HAYVAN TEPKİSİ

35 yıldır Kirsinler köyünde çiftçilik yapan Rıdvan İncekara(53), fındık dallarını eğerek mahsulleri yiyen domuz sürülerine karşı mücadele başlattıklarını kaydetti. Türbe yanı mevkisinde 50 dönümlük fındık bahçesini gece gündüz beklediklerini ifade eden İncekara, "Fındık bahçelerinde domuz gibi zararlı hayvanları engellemeye çalışıyoruz. Suyla tak tak, tüplü patlayıcı, tel örgü çekme ve koku yöntemi uyguluyoruz ama yine de domuzların fındıklarımıza zarar vermesine engel olamıyoruz. Bütün önlemlerimize alışan yabani hayvanlar, bahçelerimize giriyor ve ürünü yiyor. Başka yöntemler arıyoruz. Devlet yetkililerinin bu konuda yardımcı olmasını istiyoruz. Gece tarlaya gelerek sabahlara kadar nöbet bekliyoruz." dedi.

TAK TAK NASIL ÇALIŞIYOR?


İncekara, suyla tak tak sistemi hakkında şu bilgiyi verdi: "Tarlanın belli noktalarına teraziyi andıran ve ağaçtan yapılma bir düzenek kuruyoruz. Bu ağacın bir ucuna monte ettiğimiz ağzı açık bidona hortumla bahçeden çıkan kaynak su doluyor. Suyun dolmasıyla birlikte ağacın diğer ucundaki tokmak havaya kalkıyor, bidondaki su ise yere çarpınca dökülüyor. Bu defa tokmak ağır basıyor ve yukarıdan varile vurarak kuvvetli bir ses çıkarıyor. Böylece hayvanlar, kaçıyor."

Bu arada fındık hasadı için İstanbul’dan köyüne gelen Mehmet Demir(43) isimli vatandaş da Yabani hayvanlara karşı yeni yöntemlerin bulunması gerektiğini ifade etti.
 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
15.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karadeniz, fındık çiftçisi, tak tak yöntemi, domuz savıyor, fındık, çiftçi, yabani hayvanlar
Link: Karadenizli fındık çiftçisi, 'tak tak' yöntemiyle domuz savıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız