Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çanakkale domatesi, üreticisini üzdü

Domates diyarı Çanakkale’nin Kumkale beldesinde çiftçi, kilosunu 20 kuruşa verdiği domatesin markette 5-6 kat yüksek fiyatla satılmasından şikayetçi.

Bu yıl domatesten zarar ettiklerini vurgulayan çiftçiler, domatesi kendilerinden çok ucuza aldıkları için zarar ettiklerini söylüyor. Emeklerinin karşılığını alamadıklarından dert yanan çiftçilerin durumunu Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Uslu, ılımlı bir bakışla yorumluyor: “Bu yıl 20-25 kuruştan tarladan çıkan domates, marketlerde 1-1,5 liraya satılabiliyor. Bunun nedeni tarladan çıkan domatesten aracının da kendine pay biçmesi. Bu nedenle domates halden 50 kuruşa çıkıyor. Pazarcının ya da tezgahına koyacak kişinin de en az 1 liraya satması gerekiyor ki en son tezgaha koyan kişi de yüzde 100 fiyat farkı koyuyor. Çünkü daha aşağısı kurtarmıyor.” Çanakkale’deki yıllık domates üretimi 600 bin ton civarında. Bu ürünleri ihraç etmekte de sıkıntı yaşadıklarını söyleyen çiftçi Gürcan Duran, “İki hafta önce 25 kuruştan malımızı pazarlamada zorlandık. Aşağı yukarı beş altı haftadan beri hasat yapıyoruz. Şu anda ürünümüzün ortalaması belki 25 kuruş bile değil, 22-23 kuruşları buluyor. Şu anda ben 20 dekar tarlamın hasadını hemen hemen bitirdim, masraflarımı dahi almış pozisyonda değilim.” şeklinde konuştu.

Bu yıl 150 dekarlık tarlasını zararla kapattığını belirten Mehmet Bozkurt da maliyetlerin fazla olduğunu, tarladan domatesin çok ucuz olması sebebiyle de zor durumda kaldığını söyledi. Bozkurt, “Beş dekarda 8 bin lira maliyetim var. Sadece 4 bin lira para alabildim. Bugün bin 500 ile 2 bin lira arasında dekar başına maliyet var, yani siz 10 dönüm domates ektiğiniz zaman 15 bin liranız-20 bin liranız varsa veriyorsunuz. Yoksa o kadar borca giriyorsunuz. Bu işin pazarlama ayağında da çok büyük sıkıntılar var.” dedi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çanakkale domatesi, üretici, domates, çiftçi, Çanakkale, fiyat
Link: Çanakkale domatesi, üreticisini üzdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız