Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Temmuz 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Gıdacılar helal belgesi için sırada

Her geçen gün rekabetin kızıştığı iş dünyası, kâr için ürün kalitesinden ödün verme baskısı yaşıyor. Bu sebeple tüketicilerin helal gıda belgesi beklentisi de artıyor.

Sultan Et’in Üretim Müdürü Sema Gül, bu sebeple belgeyi aldıklarını ve zamanla müşteri sayısını artırdıklarını söyledi. Kaanlar Gıda İş Geliştirme Mühendisi ve aynı zamanda helal sitesi kurucu ortağı Osman Emre Sayın, helal belgesi aldıktan sonra yurtiçi ve yurtdışı satışlarda artış gerçekleştiğini kaydetti. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Fuarı CNR Expo Fuar Merkezi’nde 100’ü aşkın firmanın katılımı ile gerçekleşti. Geçen hafta Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği’nin (GİMDES) desteğiyle gerçekleştirilen fuar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıldı. Fuara katılan sektör yetkilileri, sertifikalı ürün kullanmak isteyen tüketicilerin üründe mutlaka ‘helal gıda’ logosu aramasını tavsiye ediyor. Özellikle bu yıl yaşanan helal et tartışmalarından sonra sektör yetkilileri, bu konuda hassas olan insanların endişelerini ortadan kaldırdıklarını ifade ediyor. Ayrıca uzmanlar, helal sertifikası bulunmayan ürünlerin haram olduğu anlamına gelmeyeceğini, sertifika taşıyan ürünlerin bu anlamda güvenle tüketilebileceğini, yapılan denetim ve kontroller sayesinde bunun sağlandığını belirtiyor. GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, “Türkiye’de 5 bin çeşit helal sertifikalı ürün olduğunu, Güney Kore ve Rusya’nın Türkiye’den sertifika aldığını ifade etti. Büyüközer, dünyada 2,5 trilyonluk potansiyel var. Biz potansiyelin yalnızca yüzde 14’lük kısmından yararlanabiliyoruz. 2 milyar Müslüman nüfuslu dünyanın ‘Helal ve Temiz’ ürün talebini karşılamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Helal gıdaya hologram kontrolü

Helal gıda logosunun taklit edilebilir oluşu, güvenlik sektörünü harekete geçirdi. Güvenlik Şirketi MTM’nin Genel Müdürü Alper Göknar, bu sorunun hologram sistemiyle aşılabileceğini ifade ediyor. Hologramların ürünlerin üzerine yapıştırıldığını, ürünü alan tüketicinin cep telefonuna indirdiği bir uygulama ile ürün üzerindeki barkodu okuyabildiğini anlatan Göknar, “Böylece ürünün sahte olup olmadığı anlaşılabiliyor.” dedi. Ambalajların üzerine helal gıda logosunu basmanın tüketiciyi tatmin etmediğini kaydeden Genel Müdür, “Maalesef tüketiciyi ciddiye almayan veya sahte markalarla piyasaya çıkan taklitçiler bu açığı kullanıyor.” dedi. Pasaport seviyesinde üst güvenlik özelliklerine sahip hologram sayesinde tüketicinin gerçek ürün takibi yapılabildiğini söyledi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Gıdacılar, helal belgesi, helal gıda, Sema Gül
Link: Gıdacılar helal belgesi için sırada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız