Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


2013’te sulamaya 4 milyar harcanacak

Artan sulama maliyetlerini azaltmak için başlatılan projelerde sona yaklaşılıyor. Bu yıl sulamaya 4 milyar lira harcanacak. 2016’da hayata geçecek Silvan Projesi ile bu maliyetin azalacağını söyleyen TZOB Başkanı Bayraktar, “GAP, KOP VE DAP gibi projeler de bir an önce biterse bu ülkenin yararına.” diyor.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sulama yatırımlarının yüksek katma değer sağlayan, kısa zamanda geri dönüşü olan yatırımlar olduğunu belirterek, Silvan Projesi yatırımının 6 yılda kendini amorti ettiğini söyledi. Türkiye’de yıllık sulama için yapılan harcamalar hakkında da bilgi veren Bayraktar, “2013’te sulamaya 4 milyar harcanacak.” dedi. Birlik başkanına göre bu maliyet yeni projelerin hayata geçmesi ile azalacak. “Mesela Silvan Projesi.” diyen Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre proje kapsamında Silvan Barajı, Ambar Barajı, Pamukçay Barajı ve Silvan İletim Tüneli projeleri 6 milyar lira yatırım ile 2016 yılında tamamlanacak. Bu projenin, tam olarak faaliyete geçtiğinde, 1 milyon 930 bin dekarı cazibeli sulama olmak üzere toplamda 2 milyon 450 bin dekar alanı sulayacağını ifade eden Birlik Başkanı, projenin faaliyete geçmesi ile 880 milyon lira sulamadan, 120 milyon lira da enerjiden gelir sağlanacağını kaydetti. Bayraktar, “Silvan Projesi yılda 1 milyar lira gelir sağlayarak kendisini 6 yılda amorti edecek.” dedi.

Küresel ısınma nedeniyle kuraklığın etkisini artırdığına dikkat çeken Bayraktar, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için Konya Ovası Projesi (KOP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi sulama yatırımlarının bir an önce tamamlanması gerektiğine işaret etti. Aksi takdirde tarım alanlarında, sıcaklığın artmasıyla sulamada sıkıntı yaşanılacağını vurgulayan Bayraktar, “2013 Yılı Yatırım Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ekinde; toplam 189 sulama projesi yatırımı olduğu belirtilmektedir. Yatırım programında yer alan 189 sulama projesinin toplam yatırım tutarı 79 milyar 915 milyon 72 bin lira, bunun 35 milyar 224 milyon 317 bin lirası harcandı. 2013 yılında harcanacak tutar ise 4 milyar 21 milyon lira düzeyinde olacak.” dedi. Devletin sulama yatırımlarına önemli miktarda kaynak aktarsa dahi yetersiz kaldığını söyleyen Birlik Başkanı, “Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilecek olan 8,5 milyon hektar tarım arazisinin, yaklaşık 5,61 milyon hektarı sulamaya açılmıştır. Geri kalan 2,89 milyon hektarın da bir an önce sulamaya açılması ve bunun için gerekli olan sulama tesislerinin yapılması, tarımsal üretimde ihtiyacın karşılanması ve sanayinin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin üretiminde sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından oldukça önemli ve zorunlu olduğu açıktır. Ne yapılıp edilmeli, suya hasret 2,89 milyon hektar arazi, bir an önce suyla buluşturulmalıdır.” diye konuştu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sulama, türkiye ziraat odalar birliği, şemsi bayraktar, harcama
Link: 2013’te sulamaya 4 milyar harcanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız