Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Pamukta elle hasat dönemi bitti

Tarımda makineleşme pamuk hasadında mevsimlik işçileri unutturdu. Bir zamanlar pamuk hasadı için Türkiye’nin dört bir yanından Aydın’a gelen mevsimlik pamuk işçileri artık gelmiyor. Aydın’da pamuk ovalarında kurdukları çadırlarda kalarak pamuk toplayan işçilerin yerini dev pamuk toplama makineleri aldı.

Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun yetiştiği Aydın ovalarında pamuklar artık elle değil makine ile toplanıyor. Elle pamuk toplama maliyetinin yüzde 30’u bulduğunu, makine ile toplamada ise bu oranın yüzde 12 civarında olduğunu belirten Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, “Son zamanlarda ülkemizde sanayileşmenin artması, GAP projesinin faaliyete geçmesi, bölgemize mevsimlik işçi gelişinin yok denecek kadar azalması, elle pamuk toplamada maliyetinin makineli hasata göre yüksek olması nedeniyle, pamuğun makine ile toplanması kaçınılmaz olmuştur. Ülkemizde pamuk toplamada, makine kullanımı giderek artmakta, bugün ülkemiz pamuğunun ortalama yüzde 80’i makine ile toplanmaktadır. Elle toplama maliyeti tüm giderlerin yüzde 25-30’unu bulurken, makineli hasatta bu rakam yüzde 10-12 civarındadır. Bu da pamuk maliyetinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle hasat zamanında havaların yağışlı olma ihtimaline karşı, kısa zamanda makine ile hasat gerçekleşmektedir. Pamuk üreticileri de makineli hasadı tercih etmektedirler.” dedi.

Pamuk toplamada makineleşme öncesinde Söke Ovası'na 15 bin mevsimlik işçinin geldiğini belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, bu sene pamuk toplamak için dışarıdan hiç kimsenin gelmediğini söyledi. Söke Ovası'nda pamuğun yüzde 100 makine ile toplandığını kaydeden Kocabaş, "Söke Ovası'na mevsimlik işçiler gelir çadır kurarlardı. Pamuğu onlarla toplardık. Bu rakam ortalama yıllık 15 bin kişiyi bulurdu. Artık makineli toplamaya geçildiği için hiç gelmiyorlar. Küçük pamuk tarlaları olanlar da imece usulü kendi aralarında topluyorlar. O da çok az. Bir pamuk toplama makinesi günde 100 dönüm hasat yapıyor, bu da 600 kişinin bir günde topladığı pamuğa tekabül ediyor. Söke Ovası'nda 360 bin dekar alana pamuk dikiliyor. Buradan da 160 bin ton pamuk üretimi yapılıyor.” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
(CİHAN) 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  Pamuk, elle hasat dönemi, bitti, pamuk, hasat,
Link: Pamukta elle hasat dönemi bitti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız