Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sarı çeltik tekrar sofralarımızda yerini alıyor

Kahramanmaraş sarı çeltiğin eski günlerine kavuşması için yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Kahramanmaraş'ın unutulmaya yüz tutmuş önemli gen kaynakları arasında yer alan sarı çeltik, eski günlerine geri dönüyor.

Şerefoğlu köyünde KİPAŞ’a bağlı Hanbey Tarım İşletmelerince ekimi gerçekleştirilen sarı çeltik tarlasında tarla günü düzenlendi.

Bir zamanlar Kahramanmaraş’ta 70 bin dekar alanda ekimi yapılan ve adeta bir marka haline gelen ‘Maraş Sarı Çeltiği’ pirinci eski günlerini ararken; Hanbey Tarım İşletmeleri, sarı çeltik pirinci tohumunu elde ederek üretime başladı.

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Şerefoğlu köyünde düzenlenen, çeltik tarlasındaki tarla gününde konuşan Hanbey Tarım İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Türkiye’de geçen yıllarda bir marka haline gelen ‘Sarı Çeltik Pirinci’ni üretmek için yaptıkları projenin başarıyla devam ettiğini bildirdi. Öksüz, sarı çeltik tohumunu 4 yıllık bir saflaştırmanın ardından elde ettiklerini tohumların ekimini bu sezon gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Sarı Çeltik artık eskisi gibi sofralarımızdaki yerini alacak” dedi.

Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu da, bu çalışmalar sayesinde çeltik tarımının il genelinde yeniden daha güçlü bir şekilde yerini alacağını belirtti.

İhsan Emiralioğlu, bir dönem il genelinde çeltik ekiliş alanının 70 bin dekarı bulduğunu ifade ederek,“O yıllarda çevre illerden de işlemek üzere çeltik ilimizdeki fabrikalara gelirdi. 1980'ten sonra pirinç ithalatının teşvik edilmesi ülkemizde ve ilimizde çeltik tarımını olumsuz etkilemiştir. Önceleri 15 adet çeltik fabrikası ve onlarca çeltik değirmenleri olan Kahramanmaraş’ta üretimin azalmasına paralel olarak bu fabrikalar ve değirmenler faaliyetlerine son vermişler. Şu an aktif olan bir tek çeltik fabrikası kalmıştır. Unutulmaya yüz tutmuş yerel çeltik çeşidimiz sarı çeltik bu gün burada toplanmamıza vesile olan çalışmadan da anlaşılacağı gibi eski görkemli günlerine yeniden kavuşacaktır” diye konuştu.

Sarı çeltik tohumunun kaybolmaması için yıllardır ekimini yapan Kahramanmaraş’ın duayen çiftçilerinden Ökkeş Beyazıt ise, sarı çeltiğinin geçmişini Web Tarım TV mikrofonlarına anlattı.

Programa Vali Şükrü Kocatepe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Karaaslan, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu ve bazı daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları ile Kahramanmaraşlı çiftçiler katıldı. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sarı çeltik, tekrar sofralarımızda, çeltik, Kahramanmaraş
Link: Sarı çeltik tekrar sofralarımızda yerini alıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız