Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İlk kez bir üniversiteye süt analizi izni verildi

Türkiye'de ilk kez bir üniversite laboratuvarının süt analizleri yapabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan çalışma izni aldığı bildirildi.
 
BURDUR - Türkiye'de ilk kez bir üniversite laboratuvarının süt analizleri yapabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan çalışma izni aldığı bildirildi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde düzenelenen basın toplantısında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türkiye'de ilk kez bir üniversite laboratuvarına süt örneklerini analiz etme ve çalışma iznini verdiğini söyledi.

Süt konusundaki çalışmaların bakanlık laboratuvarlarının bulunduğu 5 ilde yapıldığını anlatan Saatcı, "İlk kez bir üniversite laboratuvarı bu işi yapmak için yola çıkmış ve bunun iznini de almıştır. Bunun neticesinde laboratuvarımızda analizlerini yaptıran üreticilerin sütleri daha fazla değer kazanacak. Çevre illerdeki sütler bize getirilip analizler yapılıp sonuçları duyurulacak. Şehir sürekli analiz yapıp ilerleyen hale gelecek. Bu bölgede bu işi yapan İzmir'den daha yakın bir yer yok" dedi.

Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr. Yasin Arslan ise Türkiye'de ilk kez bir üniversite laboratuvarına sütle ilgili çalışma yapma izninin verilmesinin sevindirici olduğunu kaydetti.

Laboratuvarda süt örnekleri içerisindeki yağ, protein, laktoz, toplam kuru madde, somatik hücre sayımı ve donma noktası tayinlerini yapılabileceklerini anlatan Arslan, şöyle konuştu:

"Çiğ süt ihtiyacının önemli bir miktarı Burdur'dan karşılanıyor. Çiğ süte ödenen miktar fazla. Bu laboratuvarın sonuçları sayesinde Burdurlu üreticiler sütlerini analiz ettirebilecek, elde ettikleri sonuçlarla piyasadaki rekabet güçlerini artıracaklar. Yağ ve laktoz oranlarına bakarak kalitesiz sütün ortadan kalkması sağlanacak. Gıda sektörü ve bakanlıklardan sütle ilgili gelecek analiz taleplerini ilimizde yapabileceğiz."

Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ise sadece sütte değil tüm ürünlerde analizler yapılması gerektiğini ifade etti. Analiz sonuçlarına göre yapılacak üretimin daha sağlıklı ve verimli olacağına işaret eden Yılmaz, kentteki süt kalitesinin artmasında ve laboratuvarın kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.  
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: üniversite, süt analizi izniİ süt, analiz, Burdur
Link: İlk kez bir üniversiteye süt analizi izni verildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız