Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Silifke, türkülerle ünlenen yoğurdunu markalaştıracak

Domates, çilek ve narenciyede öne çıkan Mersin'in Silifke İlçesi, ülke çapında türkülerle ün yapan yoğurdunu da markalaştırmak için harekete geçti.

MERSİN - Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, türkülere konu olan Silifke yoğurdunu markalaştırmayı hedefliyor. Yaklaşık bir yıl önce oda olarak marka başvurusu yaptıklarını bildiren Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni Başkanı Nurettin Kaynar, bu yıl çalışmaların tamamlanacağı inancında. Ardından yurt genelindeki fuarlara katılarak Silifke yoğurdunu tattırmaya başlayacaklarını bildiren Kaynar, gelen talepleri bölgedeki üreticilere yönlendireceklerini açıkladı.

Silifke’nin tarım, gıda, mermer ve turizmiyle öne çıktığını dile getiren Kaynar, güçlü olduğu alanlarda bölge üreticisini bilinçlendirip önce Türkiye ardından da dünyaya açmak istediklerini anlattı. Tarım deyince akla domates, çilek ve narenciye ile geldiklerini kaydeden Kaynar, bu alanlarda yatırım yapacak sanayicileri bölgeye beklediklerini söyledi. Aynı şekilde gıda da en çok yoğurt ile tanındıklarını ifade eden Kaynar, “Yoğurdumuz tanınmasına karşın henüz hak ettiği ölçüde satışlar yapamıyoruz. Satışlarımızı artırmamız, yurt geneline yayılmamız için markalaşmamız şart. Bunun çalışmalarını yürütüyoruz” dedi.

Yoğurt tadında lokumlar yaptık

Silifke markalı kâseler yaptırdıklarını ve yurt genelindeki fuarlarda yoğurtlarını tanıtma kararı aldıklarını dile getiren Kaynar, “İlk olarak 19 Eylül’de Antalya’da düzenlenecek yöresel ürünler fuarına katılacağız. Ardından gelen talepleri yönlendireceğimiz firmalarımız markalarında Silifke yazısını mutlaka ön plana çıkararak satış yapacak ve ilçemizin adını her yerde duyuracağız” diye konuştu.

Yoğurtla ilgili Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini de dile getiren Kaynar, “Yoğurdu yalnızca yoğurt olarak değil farklı şekillerle tüketiciye sunmak istiyoruz. Bunun için geçen yıl bir üreticimiz yoğurtlu lokum üretti. Bu sayede yoğurt tadında lokumlar yaptık. Bir üreticimiz de piyasaya ballı yoğurt sunmaya hazırlanıyor” diye konuştu.

Türkiye’ye açılmanın yeterli gelmediğini, yeni yönetim olarak pek çok üründe artık ihracatı artırmak adına da çalışmalar yürüteceklerini bildiren Nurettin Kaynar, şunları söyledi: “Mevcut durumda Silifke’nin ihracatı 80 – 100 milyon dolar civarında. Bunun 50-60 bin dolarını yaş meyve sebze, kalanını mermer ihracatı oluşturuyor. Ağırlıklı olarak yaş meyve sebzeyi Rusya ve Kuzey Irak başta olmak üzere Ortadoğu’ya gönderirken mermerimizi Çin’e gönderiyoruz. Ancak bizim hedefimiz yalnızca yaş meyve sebze gönderdiğimiz Kuzey Irak pazarındaki ürün gamımızı genişletmek. Mermerimizi de o bölgeye göndermek istiyoruz. İnşaatçılarımızın da gidip oradan iş almasını bekliyoruz."

Ekim ayında Kuzey Irak'a

Bölgede ihracatı genelde ilçeye farklı şehirlerden gelen yatırımcıların gerçekleştirdiğine dikkat çeken Kaynar, hedeflerinin Silifkeli üreticileri de ihracata yönlendirmek olduğunu söyledi. Bunun için ekim ayında Kuzey Irak’a bir iş gezisi düzenleyeceklerini açıklayan Kaynar, “Bizim üreticimiz de son 2-3 yıldır doğrudan ihracata başladı. Eğer gerekli temasları başlatırsak arkasının geleceğine inanıyoruz. Kuzey Irak’ta özellikle mermer ve inşaatta iddialıyız” dedi.

İkinci evlerle yatak sayısı 10 bine ulaştı

Güçlü oldukları bir diğer alanın ise turizm olduğuna dikkat çeken Kaynar, Irak’ta Silifke’nin turizm potansiyelini de anlatıp ilçelerine turist çekmek istediklerini söyledi. Son dönemlerde ilçede 3-4 yıldızlı otel yatırımlarının arttığını aktaran Kaynar, "3 adet yeni otel yatırımıyla ilçedeki yatak kapasitesinin 5 bine yükseldi. Bu yıl Ramazan Bayramı’nın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle yoğun bir turizm sezonu yaşadık. Otellerde yer kalmadığı gibi kumsallarımız dahi çadırlarla doldu. Kurban Bayramı’nda da aynı yoğunluğu bekliyoruz” diye konuştu. Kaynar ilçede pansiyonculuğun da oldukça geliştiğine işaret ederek, ikinci evlerin yaz sezonunda turizme açıldığını, bu evlerle birlikte yatak sayısının 10 bine ulaştığını kaydetti.

Sanayimiz de hızla gelişiyor

Son yıllarda Silifke Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla birlikte bölge sanayisinin de hızla geliştiğini dile getiren Nurettin Kaynar, özellikle tarıma dayalı sanayi ve mermerin öne çıktığını anlattı. Zeytinyağı fabrikalarının kurulduğunu bildiren Kaynar, geçmişte mermeri ham olarak satarken şimdi OSB’deki fabrikalar sayesinde ürünü Çin’e ebatlı olarak işleyip sattıklarını, bu sayede ilçeye kalan katma değeri artırdıklarını ifade etti. Kaynar, ilçenin coğrafi konumu ve hammaddeye yakınlığı nedeniyle önemli avantajlara sahip olduğunu dile getirerek yatırımcıları OSB’ye davet etti.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Silifke, yoğurt, markalaştıracak, Silifke yoğurdu, Mersin, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası
Link: Silifke, türkülerle ünlenen yoğurdunu markalaştıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız