Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Temmuz 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Foça'lı Çiftçiler Dertli Mi Dertli

İZMİR (İHA) - İzmir'in Foça İlçesi'ne bağlı Gerenköy'de 25 bin dönüm üzerinde tarımsal üretim yapan çiftçiler, tarımda girdi maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu, ürünlerinin para etmediğini ve devletin çiftçiye yaptığı desteklerin yetmediğini belirterek, "Hergeçen yıl bir önceki yılı arar duruma geldik" dedi.
 
Uzun yıllardır Gerenköy'de çiftçilik ile uğraşan Ahmet Celep, çiftçinin binlerce dönüm alana domates ektiğini, ancak bu yıl umduğunu bulamadığını ifade ederek, "Bu sene domates anlaşmalı fiyatlarda 20 kuruş üzerinden satıldı. Anlaşmalar yüzde ellisi peşinat, geri kalanı ise Aralık ayı vadeliydi. Ancak bu anlaşmalar doğrultusunda anlaştığımız fabrikalar heryıl olduğu gibi bu yıl da bu anlaşmaya uymadılar. Bu sene yaptığımız üretimin ödemesi Şubat sonuna bırakıldı. Burada üretici mağdur. Amelemizin parasını ödeyemiyoruz. Aldığımız gübrenin, akaryakıtın parasını sağdan soldan temin ettiğimiz borçlar ile karşılıyoruz." dedi.
 
Pamuk sezonunun açılmak üzere olduğuna dikkat çeken Celep, domatesten ettikleri zararı pamuktan karşılamayı umut ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Beyaz altından umutluyuz. Ancak üretici; 'acaba pamuk kaç kuruş olacak?' diye merak ediyor. Çünkü daha önceden TARİŞ gibi bir kuruluşumuz vardı. Ürünlerimizin taban fiyatını belirliyordu. Bugün gelinen noktada ise böyle bir kuruluşun olmaması piyasada çok etkili olmaması biz üreticileri olumsuz etkiledi. Fiyatlar sadece tüccarların borsa da günlük satışları üzerinden belirlenir oldu. Bu mağduriyet ile birlikte üretim maliyetlerimizin son derece yüksek olması biz çiftçileri adeta bitirme noktasına getirdi."
 
Çiftçinin 2002 yılında mazotu ve gübreyi satın aldığı fiyat ile bugünün fiyatlarının karşılaştırıldığında yüzde 400 oranında artış görüldüğünü ifade ederek; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na seslenen Celep, "Balıkçıya, denizciye verilen ÖTV'siz mazot desteği niçin bizlere de verilmiyor? Biz üreticiler bu ülkenin mihenk taşlarıyız. Üreticiler olmazsa insanlar karnını ne ile doyurur? Bu anlamda devlet büyüklerimizin çiftçiye sahip çıkmalarını bekliyoruz. Biz üreticilere mazotta, gübrede indirim yapılmasını ve en önemli sorunlarımızdan biri olan pamuk fiyatlarında ki primin erken ödenmesini istiyoruz." diye konuştu.
 
Gerenköy'de çiftçinin zor günler geçirdiğini anlatan Gürkan Sarı ise, "Olumsuz hava şartlarından, maliyetin yüksekliğinden, ürünümüzün hak ettiği değeri bulamamasından ötürü sıkıntılı zamanlar geçiriyoruz. Ancak bizim başka yapacak işimiz yok! Umut dünyası her yıl belki bu sefer daha iyi olur düşüncesiyle tarlalarımızı borçlanarak ekiyoruz. Şimdi de bütün umudumuz ıspanakta fakat ıspanak maliyetleri de maalesef çok yüksek. Diğer yandan bugün Toprak Mahsulleri Ofisi ton başına mısır fiyatını 735 lira olarak belirledi. Bu fiyat tüccarda ise 520 liradır. Burada sorun köylünün ofisin nerede olduğunu bile bilmiyor olmasıdır. Bu nedenle de ofisin yöremizde bir depo açmasını ve malımızı bizden direk olarak almasını istiyoruz." diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
19.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Foça'lı Çiftçiler, Dertli, çiftçi, İzmir, Foça
Link: Foça'lı Çiftçiler Dertli Mi Dertli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız