Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


‘Bizim Çiftlik’ köyden kente göçü azaltacak

Tire Süt Kooperatifi'nin hazırladığı projeyle, köydeki küçük hayvan barınakları bir araya getirilerek, meralarda site şeklinde büyük çiftlikler kurulacak. Proje ile köylerde istihdam ve hayvan yetiştiricilerin geliri arttırılarak, köyden kente göçün azaltılması amaçlanıyor.

“Bizim Çiftlik projesi ile köydeki küçük hayvan barınakları bir araya getirilecek, meralarda site şeklinde büyük çiftlikler kurulacak. Tire Süt Kooperatifi tarafından hazırlanan proje ile köylerde istihdam ve hayvan yetiştiricilerin geliri arttırılarak, köyden kente göçün azaltılması amaçlanıyor.

Model teşkil etmesi amacıyla Tire'nin Kırtepe köyünde yaklaşık 155 bin metrekarelik bir alana kurulması planlanan çiftlikte, hayvanlar için barınak, sağımhane, revir ve doğum odası yer alacak. Ayrıca tesislerde, laboratuvar, idari bina, eğitim salonları, dezenfeksiyon çukurları, yürüyüş yolları, biyogaz tesisi ile seralar da bulunacak.

Kooperatifin yönetim kurulu başkanı Mahmut Eskiyörük, kırdan kente göçün Türkiye'nin en büyük sosyal problemlerinden biri olduğunu belirterek, köydeki işsizliğin, buna benzer projelerle en aza indirileceğini söyledi.

Hayvancılık sektöründeki küçük işletmelerin, yüksek üretim maliyeti, üretilen sütün kalitesi ve pazarlaması gibi sıkıntılarla karşı karşıya olduğuna işaret eden Eskiyörük, "Türkiye'de köylerdeki evlerde bilinçsiz ve sağlıksız koşullarda yapılan 10 baş altı süt hayvancılığının yüzde 84'ü üreticinin sağlığını tehdit ediyor. Kalite düşüklüğü ve maliyet yüksekliği nedeniyle yeterli kazanç sağlayamayan küçük işletmelerin devamlılığını sağlamak amacıyla organize süt sığırcılığı tesisleri oluşturulmalıdır" dedi.

Eskiyörük, projede yan yana hayvan barınakları kurulacağını ve bu barınakların ortasında yer alacak bir sağım ünitesiyle daha önce köyün içinde yapılan hayvancılık faaliyetinin köyün dışına çıkartılacağını ifade ederek, "Evlerde yapılan hayvancılık nedeniyle köylerimizde kötü bir görüntü var. Bizim Çiftlik ile köylerimiz pırıl pırıl olacak" diye konuştu.

Proje kapsamında, hayvan gübrelerinin geri dönüşümü için biyogaz tesisinin de kurulacağını aktaran Eskiyörük, hayvanların gübresinden elde edecekleri enerjiyi bu çiftlikte kullanacaklarını dile getirdi.

Mahmut Eskiyörük, bu çiftliklerin yanına seralar kurup köylünün kullanımına açmayı, gelirini ve yaşam standartlarını arttırmayı planladıklarını da sözlerine ekledi. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bizim Çiftlik Projesi, köyden kente göç, azaltacak, Tire süt, Mahmut Eskiyörük
Link: ‘Bizim Çiftlik’ köyden kente göçü azaltacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız