Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kestane İç Kurtları Mücadelesi İçin Üreticilere Ücretsiz İlaç Dağıtıldı

AYDIN (İHA) - Kestane iç kurtlarıyla gömü yeri mücadelesi projesine İl Özel İdaresi tarafından ayrılan ödenek ile alınan 2.200 kg ilaç Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kestane üreticilerine ücretsiz olarak dağıtıldı.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Mühendis Adnan Çaçamer, Dr. Nevin Başpınar ve Yüksek Mühendis Gül Kuruoğlu Aşçı tarafından hazırlanan proje kapsamında kestane iç kurtlarını önlemek için kullanılacak olan ilaçlar Merkez, Köşk, Sultanhisar, Nazilli, Kuyucak, Bozdoğan olmak üzere toplam 6 ilçe Müdürlüklerine teslim edildi.
 
Dağıtılacak bu ilaçla yaklaşık olarak 9-10 bin ton kestanenin konulacağı 65 bin metre karelik gömü yerinin ilaçlanmasının hedeflendiği öne süren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Bu proje ile; Kestane meyvelerini kurtlandırarak önemli miktarda meyvenin pazar değerinin düşmesine ve ihracatta da problem oluşmasına yol açarak önemli ekonomik kayıplara yol açan kestane iç kurtlarına karşı geniş alanlarda mücadele etmek ve bu yöntemi üreticilere alıştırarak, teşvik etmek hedeflenmiştir. Araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde bitkinin fenolojik yapısı ve zararlının biyolojik dönemleri dikkate alındığında bu zararlılara karşı en uygun ilaçlamanın gömü yeri ilaçlaması olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Kestane iç kurtları yumurtalarını bitkiye koyduktan sonra yumurtadan çıkan larvaların meyvede beslendiklerini ifade eden Köksal, “Kestanenin hasadından sonra kirpileriyle beraber koyuldukları ve üreticilerin gömü yeri diye tabir ettikleri yerde olgunlaşan larvalar meyveyi terk ederek toprağın 5 - 30 santimetre derinliğine inerek bir yıl sonra buradan çıkmak üzere burada kışlarlar. Gömü yerlerinin ilaçlanması ile kışlamak için toprağa inecek olan kestane iç kurtlarının ölmesi sağlanır. Bu yöntemin en önemli avantajları, ilaç kullanımının azalması, daha az iş gücü ve en önemlisi ağaçların ilaçlanmaması sebebiyle ekosistemdeki faydalıların korunması ve doğal dengenin korunmasıdır. Ancak bu mücadelede sağlanacak fayda bir sonraki yılın ürünü içindir ve mücadelenin başarısı geniş kitlelerin birlikte mücadele etmesiyle artar” şeklinde konuştu.
 
                                     
 
 

Ekleme Tarihi
20.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kestane, İç Kurtları Mücadelesi, Üreticiler, Ücretsiz İlaç
Link: Kestane İç Kurtları Mücadelesi İçin Üreticilere Ücretsiz İlaç Dağıtıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız