Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Aydın İnciri Hem Üretene, Hem İşleyene Hem De Yiyene Mutluluk Veriyor

AYDIN (İHA) - Anne sütünden sonra en faydalı besinlerin başında gelen ve adı kutsal kitaplarda zikredilen ender meyvelerden biri olan Aydın’ın milli meyvesi incir bu yıl üreticisine de mutluluk veriyor. Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın incirinin işleyen firmaların başında gelen Osman Akça İncir İşletmelerini ziyaret eden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, incirin Avrupa yolculuğunu izledi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da incir işleme sezonu dolayısıyla üretimin en yoğun olduğu ve Türkiye’nin en büyük incir işletmelerinin bulunduğu Aydın’ın Köşk ilçesinde bulunan işletmeleri ziyaret eden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, incir üretimi ve ihracat ile ilgili Akça Holding Kuru Meyve İşletmeleri Genel Müdürü Melih Akça’dan bilgi aldı. Türkiye’de 1984 yılından bu yana kuru meyve ihracatında şampiyon olan Akça Holding Osman Akça İncir İşletmeleri Genel Müdürü Melih Akça, Türkiye’nin milli meyvesi Aydın’ın en önemli ürünü inciri işleyip değer kazandırmaya gayret ettiklerini söyledi.

Dünyanın en kaliteli incirinin Türkiye’de Türkiye’nin da Aydın ve çevresinde üretilmesine rağmen tanıtımdaki yetersizlik nedeniyle henüz Türk incirinin değerinin beklenilen seviyeye ulaşmadığını belirten Melih Akça, “Birkaç sezondur incir başta üreticisi olmak üzere herkesi mutlu ediyor. Bize göre ilaç niyetine tüketilmesi gereken bir ürün olan inciri Allah’ın bizim bu topraklara bahşettiği iklim nedeniyle Aydın’dan daha kaliteli hiçbir yer üretemiyor. Tanıtımı uygun şekilde yapılır ve üretimde kalite şartlarına özen gösterilirse Aydın inciri herkesin yüzünü güldürür” diyerek tanıtım konusunda yetkililerden destek beklediklerini söyledi.
Bu yıl hava şartlarının da iyi gitmesi ile üretici sorunsuz bir hasat mevsimi yaşarken, henüz incirini satmayan üreticilerin ürünlerini uygun koşullarda saklaması tavsiye edildi.

İncir ihracatındaki aflatoksin değerlerinin yükseltilmesi için mücadele verdiklerini ve değerlerin yükselmesi ile sektörün rahatladığını belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “İncir bizim göz bebeğimiz Cenabı Hak’kın bize bahşettiği en büyük nimetlerden biridir. Bu manada üretimden paketlenmeye ve ihracat yolculuğunda Aydın incirinin imajının korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Eskiden AB ülkelerine yapılan ihracatta aflatoksin için üst sınır, B1:2 ppb olmak üzere Toplam:4 ppb idi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aydın Tarım İl Müdürlüğü nezdinde yaptığımız girişimler neticesinde AB Komisyonu yetkilileri ile birlikte bu oranların yükseltilmesi yönünde çalışmalar yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucu 03 Aralık 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek AB Komisyonu Kararı’na [ (L313/4) No: 1058/2012 ] göre bu tarihten sonra AB ülkelerine yapılacak incir ihracatında aflatoksin için üst sınır, B1:6 ppb olmak üzere Toplam:10 ppb olarak yükseltildi. Bu kazanım ile ihracat partilerini oluşturmakta sıkıntı çeken ihracatçılarımızın sıkıntıları giderildi” diyerek üreticinin ve ihracatçının sorunlarını çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Aynı zamanda bölgede binlerce kişiye istihdam kapısı oluşturan incir işletmeleri sayesinde Aydın inciri bu sezon herkese mutluluk saçıyor.
 
 

Ekleme Tarihi
20.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aydın İnciri, Mutluluk, üreten, tüketen
Link: Aydın İnciri Mutluluk Veriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız