Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Diyarbakır’da Karpuz Festivali Coşkuyla Başladı

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali bugün yapılan yürüyüşle başlarken, kortejde yarış atları, deve ve faytonlarda yer aldı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kentin simgesi karpuzun tanıtılması ve üreticinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali, dün karpuz koşusu ile başlarken bugünde protokolün katılımı ile yürüyüş yapıldı.
 
Deve, yarış atı ve faytonların yer aldığı kortej Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünden Sümer Park’a doğru yürüyüşe geçerken, yürüyüşe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, sanatçı Safiye Soyman ile Öztürk, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Cuma İçten, Oya Eronat, Süleyman Hamzaoğlulları ile çok sayıda kurum müdürü katıldı. 1 kilometre uzunluğundaki kortej yürüyüşünün ardından Sümer Park içerisinde kurulan stantları gezen Bakan Eker, daha sonra kürsüye çıkarak açılış konuşması yaptı.
 
Bakan Eker konuşmasının açılışını Kürtçe “Hoş geldiniz şeref verdiniz” diyerek yaptı. Bakan Mehdi Eker, Diyarbakır'ın Ermen'iyi, Süryani'yi, Yahudi'yi, Arap'ı, Türk'ü, Kürt'ü kucaklayan bir şehir olduğunu söyledi.
 
Bakan Eker, "Diyarbakır'ın medeniyet tasavvurundaki şifrelerinde barış yazılıdır. Medeniyet tasavvurumuzun şifrelerinde bu barışın olduğunu biliyoruz. Ama bir dönem bu şifreyi kaybettik. O şifreyi kaybettiğimiz o kodları unuttuğumuz dönemlerde de birbirimize düştük. Yeni çözüm süreci içerisinde yeni bir adım atıldı. Barışın kodlarını, şifrelerini tekrar hatırlayıp, bu toprakların hak ettiği, bu toprakların gerçekte yapısında var olan sevgiyi tekrar büyütüp, tekrar yeşertip, tekrar yayıp Dicle ile Fırat'ta Bereketli hilalin kavislerinden merkezine doğru bütün Orta Doğu'ya yaymanın zamanı. Çözüm süreciyle ilgili yeni bir aşamanın arifesindeyiz. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımız yeni bir demokratikleşme paketini vatandaşlarımızla paylaşacak. İnanıyoruz ki burada vatandaşlarımızın önemli beklentileri karşılanacak. Çünkü demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla biz meselelerimizi çözebiliriz. Çünkü demokratikleşme ve sivilleşme yolu ile biz meselelerimizi çöze biliriz. Bu şehir çok yoruldu, bitkin düştü, onun için daha fazla acı çekmeden, daha çok gözyaşı dökmeden, daha çok ocağın sönmesine seyirci kalmadan birlikte bir gelecek inşa edelim. Kardeşlik ve umut türkülerini birlikte söyleyelim; Kürt de, Türk de, Arap da, Çerkez de kim varsa kim yaşıyorsa bu topraklar üzerinde hangi inanç grupları varsa bu zenginliğin oluşmasında hepsi hissedar. Hepsinin hakkı var, onları inkar etmememiz, onların hakkını teslim etmemiz lazım. Biz bu karpuz ve kültür festivalini büyüterek, yayarak Türkiye geneline teşhir etmeye çalışacağız. Çünkü Diyarbakır bütün sorunları bir sorunun gölgesinde kalmış bir şehir ve bir tek şey ile anılıyor, doğru can yakıcı, yürek burkucu. Ama burada bir kültür var burada bir hayat var, bunu hatırlamamız lazım, bunu bilmemiz lazım. Çünkü geleceği inşa ederken biz geçmişe yaslanmak durumundayız. Bir bakıma geleceği inşa etmek geçmişi iyi tahlil etmek doğru analiz etmek ve ona sahip çıkmakla mümkündür, başka türlü mümkün değil. Diyarbakır zenginlikleriyle de, kültürel çeşitliliği ile de, müziği ile de, folkloru ile, gıdası ile, yemekleri ve mimarisi ile birlikte anılmalı amacımız bu" dedi.
 
Akşam Dicle Nehri'ne bırakılacak olan kandillerden de bahseden Bakan Eker, "Diyarbakır’da Dicle Nehri'nde karpuz ile yaşatılan bir gelenek vardı ve benim bildiğim son 30 yıldır yapılmıyordu. Karpuz hasadı geldiği zaman karpuzların yarısı kesilir, içi boşaltılır, içine odun külü bırakılıp kandil tutuşturulmak sureti ile yüzlerce, binlerce karpuz gecenin karanlığında Dicle’ye bırakılır. Bunu iki yıl önce yine başlattık inşallah bu akşam yine göreceğiz hep birlikte" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların artından Bakan Eker ve beraberindekiler festival alanını gezerken, 2 gün boyunca çok sayıda yarışma ve etkinlik düzenleneceği belirtildi.
 
 

Ekleme Tarihi
20.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Diyarbakır’da Karpuz Festivali, Coşkuyla Başladı, karpuz, festival, Diyarbakır, Mehdi Eker
Link: Diyarbakır’da Karpuz Festivali Coşkuyla Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız