Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Baklavada fıstık sorunu çözülüyor

Bakan Fatma Şahin fıstık krizine noktayı koydu


Gaziantepli Bakan Fatma Şahin fıstık krizine noktayı koydu. Şahin, “Geçen yıl stokları piyasaya girmeye başladı. Baklavacının sorunu çözülecek. Fıstık suyu seviyor. Daha fazla sulama için çalışıyoruz” dedi.

Hükümet Türk mutfağının önemli damak tatları arasında yer alan baklavadaki “fıstık” krizine el koyuyor. Fıstığın kilosunun 70-75 lirayı bulmasının ardından bazı baklava üreticileri ellerindeki malzeme stoğunun tükenmesinin ardından fıstıklı baklava üretimine son vereceklerini açıklarken, Gaziantepli Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den soruna ilişkin müjdeli haber geldi. Suyu çok seven fıstıkla ilgili sulama ve baraj üzerine bir çalışma yapıldığını ve bunu 20 gün sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını anlatan Bakan Şahin, “Asla üreticiyi mağdur etmeden baklavacıyı da mağdur etmeden piyasa dengesini koruyacağız” dedi.

Fıstığın bir var, bir de yok yılı olduğunu belirten Şahin, “Bu yılın fıstıkta yok yılı .Ayrıca don ve hava şartlarından kaynaklı fıstık ağaçları verimi düştü. Geçen yılın dörtte biri üretim oluştu” diye konuştu.

Şahin, geçen yıldan kalan 40 tona yakın stok olduğunu ve bunların yavaş yavaş piyasaya girmeye başladığını söyledi.

“Yeterince fıstığımız var. Başka tedbire gerek yok. Evindeki fıstık piyasaya girdi. Baklavacı çok daha rahat fıstık bulmaya başladı” diyen Bakan Şahin, “Baklava bayrama ucuzlamaz ama fıstığı kolay bulurlar. Üretici rahat olsun” dedi.

Antepli evinde altın saklar gibi torbayla fıstık saklıyor

Bakan Fatma Şahin ilginç bir de örnek vererek, “Gaziantepli’nin aynen altın gibi evinde 20 torba fıstık oluyor. Lazım oldukça, çocuk evlendireceği zaman o torbayı götürüp satıyor. Çeyrek altın satar gibi fıstığı üretime sunuyor. Yeni ürünler yeni çıkmaya başladı piyasaya. Geçen yılın stoğu da piyasaya girince, baklavacının fıstık bulamıyorum dediği noktada sorun çözülecek” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in başkanlığında bir toplantı yapıldığını da belirten Şahin, “En temel yapılması gereken şeylerde bir tanesi lisanslı depoculuğun fıstık üzerinde güçlenmesi lazım. Sertifikasyonun fıstık tohumunun daha güçlü şekilde köylüye ulaşması lazım. Destek güçlendirilmeli. Sulanabilir arazide de son yıllarda önemli yapısal dönüşüm oldu. Fıstık da suyu seviyor. Şimdi daha fazla sulama, daha baraj üzerine yaptığımız çalışmayı halkla paylaşacağız. Bunların hepsini alt alta koyunca çok ciddi verim artışı sağlanıyor” diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Baklava, fıstık sorunu, çözülüyor, haber, haberler, fıstık, Gaziantep, Fatma Şahin
Link: Baklavada fıstık sorunu çözülüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız