Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"Mutluluk meyvesi" ürün verdi

Doğu Asya'da yaygın olarak yetiştirilen, kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı gerekçesiyle "Mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry" meyvesinin Denizli'de hasadı yapıldı.


Doğu Asya'nın dünyaca bilinen ürünü, Denizli'nin Çivril ilçesinde yapılan ekimi ilk hasadını verdi. Çiftçi Mustafa Aslan'ın 12 dekarlık tarlasına mart ayında diktiği 2 bin fidandan, bin 200 kilogram ürün alındı.

Aslan, internetten üzerinden faydalarını duyduğu meyvenin Türkiye'de üretimini hedeflediğini ve temin ettiği fidanların dikimini mart ayında gerçekleştirdiğini belirtti. İlk hasadını yaptıkları üründen, güzel verim elde ettiklerini kaydeden Aslan, yüksek taleple karşılaştıklarını ifade etti. Meyveye aktarların ilgi gösterdiğini, yaş ve kuru olarak satıldığını kaydeden Aslan, yapraklarından da çay yapıldığını anlattı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ethem Tümbek ise, kurt üzümü olarak da bilinen 'goji berry'nin Tibet orijinli, uzun ömürlü ağaçsı bir bitki olduğunu Türkiye'de yeni tanınmaya başladığını ve aktarlarda kurutulmuş, marketlerde ise taze halde satışının yapıldığını belirtti.

Bu üründen dikim yapıldığı yıl verim alına bildiğine dikkati çeken Tümbek, ürünün Türkiye'de rakımın 700'ün üzerinde olduğu yaylada yetiştirilmesinin uygun olabileceğini kaydetti.

Avrupa Birliği'nin Çin'den ithaline izin verdiği tek meyve olan 'goji berry'nin Türkiye'de yeni tanınmaya başlandığını ifade eden Tümbek, tüketiciler tarafından antioksidan etkisi dolayısıyla birçok amaçla kullanılan bu bitkinin, üreticisine iyi bir gelir kazandıracağını belirtti.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mutluluk meyvesi, goji berry, Doğu Asya
Link: 'Mutluluk meyvesi' ürün verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız