Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sağlıksız Süt Kalmayacak

BURSA (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü projeyle sağlıksız süt kalmayacak. 5 ile kurulan çiğ süt tahlil laboratuarları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından aynı anda açıldı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından 'Bursa, Balıkesir, İzmir, Ankara ve Tekirdağ'da 'çiğ sütte kalitenin desteklenmesi projesi' dahilinde açılan çiğ süt analiz laboratuvarları ile artık sağlıksız süt kalmayacak. Daha önce 3 günde yapılan sütün yağ, protein ve somatik hücre analizi artık 15 saniyede ücretsiz olarak yapılabilecek. 1 milyon liraya mal olan Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde açılan çiğ süt analizi laboratuarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından Balıkesir'den telekonferas yöntemiyle devre sokuldu. Laboratuvarın açılışına Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, AK Parti Bursa milletvekilleri Önder Matlı ve Bedrettin Yıldırım ile çok sayıda davetli katıldı.
 
Günde yaklaşık bin ayrı süt numunesinin analize tabi tutulacağı merkezde, çiğ süt yağ, protein ve somatik hücre bakımından sadece 15 saniye içerisinde yapılabilecek. Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Hayvani Ürünler Bölümü Başkanı Ali Özcan, daha önce üç günde 150 lira karşılığında yapılabilen tahlillerin artık sadece 15 saniye içerisinde yapıldığını söyledi. Özcan, "Analizin sonuçları 15 saniye içerisinde internet üzerinden online olarak Ankara'daki Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne iletiliyor. Birlik üyesi, en az 10 adet saf ırk ineği olan üreticilerin sütleri birlik vasıtasıyla analize tabi tutulacak. Bir inek yılda 4 kez tahlile tabi tutulacak" dedi.
 
SAĞLIKSIZ SÜT KALMAYACAK
 
Her hayvandan dönem dönem numuneler alındığını ifade eden Özcan, "Hayvanların süt kalitesi ortaya çıkacak. Kaliteli süt sahiplerine daha çok destekleme parası verilebilecek. Bir yıl içerisinde bütün hayvanların taranmasını hedefliyoruz. Bir hayvanın kulak numarasına göre sonuçlar yollandıktan sonra 3 ay içerisinde buraya tekrar sonuç giremiyorsunuz; kalıcı oluyor, güvenli bir sistem. Daha önce tahlil neticeleri 3-4 gün sürüyordu. Artık 15 saniyede yapılıyor. Sütün proteinine, yağına ve somatik hücresine bakıyoruz. Bu projeyle birlikte yeni nesil sağlıklı süt içecek" diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sağlıksız Süt, Kalmayacak, süt, sağlıksız, Bursa, çiğ süt tahlil laboratuarları
Link: Sağlıksız Süt Kalmayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız