Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dev pancarlar görenleri şaşırtıyor

Elbistan’a bağlı Doğan kasabasında bir çiftçi, tarlasında dev pancarlar yetiştirdi. 5-17 kilogram olan mahsulün normal pancarların 3 katı ağırlığa ulaştığını görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi.

İlçeye bağlı Doğan kasabasında çiftçilik yapan Kerbi Ceran’ın tarlasında yetişen dev pancarlar görenleri hayrete düşürdü. Uzun yıllardır pancar ekimi yaptığını belirten Ceran, daha önce böyle büyüklükte bir pancarla karşılaşmadıklarını söyledi. Tarlasında ekili pancarların hasadına başlayan çiftçi Kerbi Ceran, sökülen pancarların büyük çoğunluğunun normalin üç katı büyüklükte olduğunu görünce şaşkınlığını gizleyemediğini kaydederek, "Dev pancarları görünce tartmaya karar verdik. Gerçekten de 15 kilodan fazla ağırlığa ulaşanlar var." dedi.

Daha önceki yıllarda aynı tarlaya pancar ektiğini ancak bu büyüklüğe ulaşmadığını hatırlatan Ceran, "Tarladaki pancarların büyük bir bölümü böyle büyük. Şuanda söküm işlemi devam ediyor. Sökülen pancarların içerisinde en büyüğü 15 kilogram geldi. Tarlanın diğer kalan kısımlarında daha büyükleri de olabilir." şeklinde konuştu.

Sökümü insan gücüyle yaptıklarını ve pancarların büyüklüğü dolayısıyla çok zorlandıklarını belirten Gökhan Ceran ise "Bu yıl tarlamızda farklı bir tohum kullandık. Deneme amaçlı. Pancarlar büyük olunca söküm yapan işçiler de çok zorlanıyor. Yükleme esnasında da zorluk yaşıyoruz. Normal pancarları tek bir kişi römorka atarken bu pancarları iki kişi atıyor” ifadelerini kullandı. Normal şartlarda bir pancarın 5 ila 8 kilogram arasında değişen ağırlığa kadar ulaştığını belirten Ceran, “Bildiğimiz yöntemlerle ekim yaptık. Gübresi ve suyunu da geçen yıllara göre aynı oranda verdik. Ama bu yıl ektiğimiz pancarlar normalden 3 kat fazla ağırlığa ulaştı. Bu büyüklükteki pancarlarla dönüm başı alacağımız verimin de yüksek olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Dev pancarları sökmekte ve temizlemekte zorlandıklarını kaydeden işçiler ise daha önce böyle büyüklükte bir pancarla karşılaşmadıklarının altını çizdiler.
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
24.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dev pancar, pancar, Elbistan
Link: Dev pancarlar görenleri şaşırtıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız