Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kalp Krizini Önleyen Tosya Elması Yok Satıyor

KASTAMONU (İHA) - Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, Selçuklu ve Osmanlı mimarisine göre inşa edilen yüzlerce yıllık gümelerin de içinde bulunduğu Tosya bağlarında yetişen elmalar yok satıyor.

Manav reyonlarını her mevsim süsleyen elma, bir meyve olarak algılanıyor olsa da elmanın birçok faydası olduğu belirtiliyor. Elmanın, insan vücudunda her türlü hastalıkta en fazla fayda sağlayan meyve olduğunu ifade eden yetkililer, A ve C vitaminlerinin oldukça bol olduğunu, kabuğuyla çiğ yenmesi gerektiğini vurguladı. Her gün bir elma yemenin ayrıca kalp krizi riskini yüzde 24 oranında azalttığını söyleyen yetkililer, günümüzde elmanın binlerce çeşidinin yetiştirildiğini hatırlatarak iyi koşullarda yetiştirilen ve düzgün görünümlü elma yemenin önemini belirtti.
 
Ziraat Mühendisi Hüseyin Cevizdalı, yaptığı açıklamada, Tosya elmasının vitamin olarak çok kaliteli olduğunu ve vatandaşların her gün en az bir elma yiyerek sağlıklı kalabileceklerini’ söyledi.

Tosya bağlarında yetişen elmanın çevre il ve ilçelerde rağbet gördüğünü ifade eden elma üreticisi Mehmet Pekmezci (64), şöyle konuştu: “Tosya, çevresinde bulunan bağların, çok ender rastlanılabilecek özelliklere ve güzelliklere sahip olması Tosya’ya ayrı bir değer katmaktadır. Yaklaşık 1500 bağla Tosya bölgesinde önemli derecede meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Üretilen ürünlerin birçoğu, iç piyasada tüketilmek için ülkemizin çeşitli yerlerine gönderilmektedir. Bu ürünlerin başında elma gelmektedir. Meyvelerin sultanı diye bilinen elma, birçok derde deva olduğu gibi kalbe de çok iyi gelir."
 
Bilim insanları tarafından kalp krizini önlediği için tavsiye edilen elmanın oldukça rağbet gören ürün olduğunu anlatan Pekmezci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü elma kandaki kolesterol oranını düşürür. Dalağın kan yapmasını sağlar. Çalışırken devamlı olarak oturanlara, şişmanlara, kanı fazla koyu olanlara elma son derece yararlıdır. Hususiyetle romatizmalılara, karaciğer ve böbrek hastalarına, damar sertliği çekenlere, aşırı şişmanlara, hemoroid, egzama ve deri hastalıklarına iyi gelir. Elma idrar söktürücüdür, böbrekleri çalıştırır, bol idrarla birlikte vücutta birikmiş yorgunluk maddesi üre asidini dışarı atar, böbrek taşını zamanla eritir. Pekliği giderir, bağırsaklardaki gazı önler, normal dışarı çıkmayı sağlar. Yaşlılar için çok faydalıdır.” 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: elma, Kalp, Deri, elma, fayda, Gören, insan, sebze, gelir, meyve, idrar, damar, mevsim, böbrek, tavsiye, FAYDASI, vitamin, sağlıklı, uzmanlar, Selçuklu, Kastamonu, yorgunluk, karaciğer, kalp krizi, kolesterol, ziraat mühendisi
Link: Tosya Elması Yok Satıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız