Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çiftçiye 'Sigorta' Uyarısı

SAMSUN (İHA) - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Mesut Atav, çiftçilikle iştigal eden ve geçimini tarımsal üretime bağlayanları 2014 dönemi için sigorta yaptırmaları konusunda uyardı.

Türkiye’de gelir seviyesi en düşük olan ve yılda bir defa aldığı ürünle geçimini temin eden insanların herhangi bir risk ile karşılaştıklarında çok zor duruma düştüklerini ve bir yıllık gelirlerini kaybettiklerini belirten Atav, “Çiftçi bu riskleri alabilecek durumda değil. Çiftçinin bu riskler karşısındaki çaresizliğini ortadan kaldırmak için TBMM tarafından 2005 yılında çıkarılan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Kanunu’yla, devletin gücü ile desteklenen bir sigorta havuz sistemi kuruldu. Bu sisteme dahil olan çiftçinin sigorta primlerinin yüzde 50’sini hatta bazı ürünlerde 2/3 ünü devlet ödüyor. Bununla da kalmıyor sigorta yaptıran üreticilerin tarımsal kredi borçlarına uygulanan faizinde yüzde 50(bazı ürünlerde yüzde 100)sini devlet ödüyor. Kısaca çiftçiden herhangi bir ücret de çıkmıyor. Buna rağmen çiftçimizi sigorta yaptırmaya alıştıramadık” dedi.

“ÇİFTÇİYİ DEVLETE KARŞI İSYANA TEŞVİK EDİYOR”

Asli vazifesi bilgilendirme olanların zamanında bilgi vermediğini ve çiftçiyi devlete karşı isyana teşvik ettiğini ifade eden Atav, “Bu konuda bilinçlendirme çabasına katkı için üyelerine, ortaklarına veya mensuplarına bilgi vermesi gerekenler, çiftçiye sempatik görünebilmek için, her yıl doğal afetlerden sonra ortaya çıkıp, ‘Çiftçi borçları affedilsin, çiftçi borçları ertelensin, çiftçinin zararları ödensin’ diye meydanlarda gürültü yapıp, çiftçiyi devlete karşı isyana teşvik ediyor. Hal bu ki üzerine düşen ve asli vazifesi olan bilgilendirmeyi hasar meydana gelmeden yapsa çiftçi sigortasını yaptırır. Bu durumda sigorta kapsamındaki hasarlarını havuz karşılar. Sigorta kapsamı dışındaki hasarlar ise 1976/2090 Sayılı Kanun Hükümlerince Devlet tarafından yapılacak yardımlarla telafi edilir” diye konuştu.

“TARSİM YENİDEN YAPILANMALI”

Bölge Müdürü Mesut Atav, tarımda sigorta yaptırma alışkanlığının yerleştirilememe nedenlerini de şöyle açıkladı: “Bu alışkanlıkları kazanamamalarının nedenlerini de inceledik. Birkaç önemli sebep var. Bunlardan bazıları düzeltilebilir. 1. sebep, üretici sigorta yaptırabilmek için her yıl Çiftçi Kayıt Sistemi’ni(ÇKS) yenilemek zorunda bu prosedür para ve zaman kaybına neden oluyor. 2.si ÇKS kayıtlarını yenilemek için meslek odası üyelik aidatı ödemeleri de çiftçiyi sigorta yaptırmaktan uzaklaştırıyor. 3.‘sü ve en önemli neden Tarsim’in organizasyon hataları veya yetersizliği. Meydana gelen hasarlara zamanında müdahale edilmiyor. Kimi zaman ihbar tarihinden itibaren hasar tespiti 45 günü buluyor. Eksperler sayısal olarak yetersiz, ürün konusunda da liyakatli değil. Sigorta yaptırıp hasar gören üretici, Tarsim’in gelişmesi için bir fırsat iken eksperlerin baskısıyla şikayetinden vazgeçiriliyor ya da gerçek hasarı belirlenmiyor. Hatta hasar ihbarını kendilerinin yapmadığı yolunda dilekçe alınan ortaklar bile oluyor. Çiftçi hukuki yollarla mücadele edemiyor ama olumsuzlukla karşılaşan bir çiftçi onlarca çiftçimizi Tarsim’den uzaklaştırıyor.
 
Tarsim uygulamasından beklenen fayda maalesef sağlanamadı. Yasa mükemmel ama uygulama aktörleri yasanın murat ettiği sonucu kavrayabilmiş görünmüyor. O yüzden de istenen sonuçlara ulaşılamıyor. Sigortayı anlatmaya gittiğimiz her yerde kötü örnekler var. Devlet Tarsim’le çiftçinin yaralarını sarmaya çalışırken,Tarsim organizasyon hatalarıyla çiftçinin yarasını kanatıyor. Sigortayı anlatmaya gittiğimiz her yerde kötü örnekler önümüze konuluyor. Tarsim yapılanmasının ve bakış açısının acilen yenilenmesi ve zarar gören çiftçiye şefkatle yaklaşacak bir anlayış geliştirmesi gerekiyor. Hasar ihbarında bulunan çiftçi suçlu muamelesi görmek istemiyor. Mağduriyetinin giderilmesini bekliyor. Sigortadan uzaklaşan çiftçi hem yardımlardan hem de indirimli krediden yararlanamıyor.”
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çiftçiye, Sigorta, Uyarısı, sigorta, TARSİM, tarım sigortası
Link: Çiftçiye 'Sigorta' Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız